Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΑΓΡΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σπέρνουν τον καλό οικο-λόγο
Ενας οικολογικός, αυτοδιαχειριζόμενος αγρός «ξεφυτρώνει» στον χώρο της παλιάς αμερικανικής βάσης, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, κόντρα στα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης.
Χθες, για δεύτερη φορά, περίπου 100 άτομα έδωσαν το «παρών» στο μικρό σπορείο που δημιούργησαν σε μια έκταση δύο στρεμμάτων και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 17 του μηνός για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, τον πιλοτικό αγρό με φυτά της ελληνικής γης, κυρίως αυτά που αρχίζουν να χάνονται. Στο ενδιάμεσο, η ομάδα φροντίδας που συγκροτήθηκε από εθελοντές ανάλαβε το πότισμα, την περίφραξη και το όργωμα.
«Είναι μια κίνηση που ξεκίνησε από τη βάση», επισημαίνει στην «Ε» ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας εκ μέρους της Πρωτοβουλίας και μας μίλησε για τον διπλό σκοπό της κίνησης, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει παραγωγικούς, αυτοδιαχειριζόμενους αγρούς σε τμήματα του παλιού αεροδρομίου με πρόσφορο έδαφος. Στο πλαίσιο της μελέτης του Πολυτεχνείου, που προβλέπει μητροπολιτικό πάρκο με χρήσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας, διεδικούν μια έκταση 100 στρεμμάτων για να αναπτύξουν πρότυπες καλλιέργειες, όπου οι πολίτες θα γνωρίσουν τη φύση.
Τα φυτά θα διανέμονται σε σχολεία, ΚΑΠΗ και ιδιώτες, ενδεχομένως και να πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Θα προβλεφθεί επίσης χώρος που θα παραχωρείται σε ανέργους για να τον καλλιεργούν και να εξασφαλίζουν τροφή ή και ένα μικρό χαρτζιλίκι. Στην Ελλάδα, όπως μας πληροφόρησε, έχει ξεκινήσει ένα ανάλογο πείραμα στην Αλεξανδρούπολη, με τη βοήθεια του δήμου, ενώ στο εξωτερικό έχει μεγάλη διάδοση.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων για την προστασία του χώρου του Ελληνικού και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.
Απόψε στις 7 μ.μ. οργανώθηκε δημόσια συζήτηση στο ειδικό σχολείο Ηλιούπολης (Υδρας και Μνησικλέους, στο δημοτικό άλσος), με ομιλητές τον δήμαρχο Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη, τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Νίκο Μπελαβίλα, τον δημοτικό σύμβουλο Γλυφάδας Τ. Ταστάνη και τον πολεοδόμο Π. Τότσικα.

πηγη: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου