Διαμαρτυρία από Greenpeace στο ευρωκοινοβούλιο για τα πυρηνικά απόβλητα
Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν ακτιβιστές της Greenpeace για την αδιαφορία της Ευρώπης σχετικά με τα πυρηνικά απόβλητα, αφήνοντας τέσσερα ειδικά κιβώτια με ραδιενεργά απόβλητα στις δύο εισόδους του Ευρωκοινοβουλίου.Οι ακτιβιστές απέκλεισαν τις εισόδους και δέθηκαν με αλυσίδες γύρω από τα κιβώτια πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.
Όπως καταγγέλλει η Greenpeace, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προωθήσει ένα νόμο που στην ουσία θα υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί». «Η Κομισιόν πιστεύει ότι η ταφή των πυρηνικών αποβλήτων σε ειδικές εγκαταστάσεις βαθειά στο έδαφος συνιστά ασφαλή και μακροπρόθεσμη λύση. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπλανήθηκε από τους επιστημονικούς της συμβούλους», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.
«O νόμος, ο οποίος θα τεθεί τον ερχόμενο μήνα προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημόσιες σχέσεις. Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να λυθεί», σημειώνει η Greenpeace και καταλήγει τονίζοντας πως «πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν υπάρχει λύση για τα πυρηνικά απόβλητα».
Aπο: www.tvxs.gr
*********************************************************
Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και τουλάχιστον 120 άλλοι τραυματίστηκαν από τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης από τις δεξαμενές του εργοστασίου αλουµινίου Αjkai Τimfoldgyar Ζrt, 165 χλμ δυτικά της Βουδαπέστης που ανακοινώθηκε χθες. Η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις επαρχίες της χώρας.Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την Τετάρτη ανησυχία ότι η τοξική λάσπη που διέρρευσε από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στην Ουγγαρία θα μπορούσε να προκαλέσει οικολογική καταστροφή και σε άλλες χώρες. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει έναν χρόνο.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζο Χένον, δήλωσε την Τετάρτη: «Ανησυχούμε όχι μόνο για το περιβάλλον στην Ουγγαρία, αλλά ότι η καταστροφή θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν η καταστροφή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουµινίου υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει ένα εκατοµµύριο εκατό χιλιάδες κυβικά µέτρα τοξικών λυµάτων, τα οποία αφότου έσπασαν ένα φράγµα και αναµείχθηκαν µε νερά από βροχοπτώσεις, μολύνοντας ήδη τον παραπόταµο του Δούναβη, ποταµό Μαρτσάλ µε αποτέλεσµα να κινδυνεύει µε µόλυνση και ο ίδιος ο Δούναβης.
Οι τόνοι της κόκκινης τοξικής λάσπης κατέκλυσαν ταχύτατα τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο Αjkai Τimfoldgyar Ζrt ενώ ειδικά στο Κολοντάρ, το ύψος της λάσπης ξεπέρασε σε µερικά σηµεία τα δύο µέτρα.
«Η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση συναγερμού στους νομούς Βεζπρέμ, Γκίορ Μόζον-Σόπρον και Βας λόγω της πλημμύρας της κόκκινης λάσπης», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ζόλταν Ιλες, αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ μια τόσο σοβαρή "οικολογική καταστροφή", στην Ουγγαρία, σε επίσκεψή του στο Κολοντάρ, ένα από τα χωριά που επλήγησαν.
«Ευτυχώς, τα αποθέματα πόσιμου ύδατος, τα οποία βρίσκονται πολύ πιο βαθιά, δεν επηρεάστηκαν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό κ. Βίκτορ Ορμπαν.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε τέσσερα άτομα, δύο ενήλικες και δύο παιδιά, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, Γκιόργκι Μπακόντε. Επιπλέον, έξι άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, πρόσθεσε. Και από τους 123 τραυματίες,οι 62 εισήχθησαν στο νοσοκομείο, και οι οκτώ είναι ακόμη σε σοβαρή κατάσταση, είπε.
Χθες το απόγευμα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για αναστολή της παραγωγής στην εταιρεία MAL Zrt, ιδιοκτήτριας του εργοστασίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντας Ζόλταν Ίλες δήλωσε στο MTI ότι έδωσε εντολή στην εταιρεία να επισκευάσει τη δεξαμενή της που παρουσίασε τη διαρροή.
Οι ειδικοί προσπαθούν να εξουδετερώσουν την διαβρωτική επίδραση της λάσπης κυρίως με γύψο. Όπως είπαν, η κόκκινη λάσπη πρόκειται να κάνει στείρο ένα μεγάλο μέρος του εδάφους με το οποίο ήρθε σε επαφή - σε μια έκταση περίπου 40 τετρ. χλμ-και σκοτώνει τα ψάρια στον Μαρσάλ, που εκβάλλει στον Ραάμπ, παραπόταμο του Δούναβη. Ήδη, εκατοντάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στο ποτάμι, δήλωσε μια φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι ζημίες από την τοξική καταστροφή υπολογίζονται μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις.
Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό υπόλειμμα από την παραγωγή του αλουμινίου, που αποτελείται από επιβλαβή στοιχεία, όπως ο μόλυβδος που είναι εξαιρετικά διαβρωτικά, κυρίως για το δέρμα, και προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς, κυρίως εγκαύματα. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή σχεδόν τριών τόνων κόκκινης λάσπης.
Απο: www.tvxs.gr
**********************************************************
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ιστορικό
Τον συντονισμό για τις διαδικασίες του σχεδιασμού στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού ανέλαβε ο ΟΡΣΑ υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το 1996, μετά το Ν. 2338/95 (κύρωση σύμβασης του αεροδρομίου Σπάτων),
ο ΟΡΣΑ ανέθεσε στο ΕΜΠ «ερευνητικό πρόγραμμα», με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Λ. Βασενχόβεν, για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου με χρήσεις Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αναψυχής και μικρό τμήμα για επιχειρηματική εκμετάλλευση.
Το 1999 η μελέτη πρότεινε 4 εναλλακτικά σενάρια.
Το 2000 μετά την απόφαση για ένταξη Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, έγινε συμπληρωματική ανάθεση στο ΕΜΠ που περιελάμβανε και την παραλία του Αγ. Κοσμά καθώς και την παράκτια ζώνη μέχρι τον Φλοίσβο.
Το 2001 με ΚΥΑ χωροθετήθηκαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής (αθλητικές & υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, αμαξοστάσιο του ΤΡΑΜ, σταθμός διανομής ΔΕΗ, αντιπλημμυρικά έργα) και καθορίστηκε ποιες ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν μετα-ολυμπιακά. Επίσης, παραχωρήθηκαν 170 στρ. στην ΕΤΑ για δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου.
Το 2003 ανακοινώθηκε η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου όπου, από τα 5.300 στρ. της έκτασης του παλιού αεροδρόμιου, τα 4.000 θα είναι πάρκο με πράσινο, εγκαταστάσεις αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού και ένα Συνεδριακό-Εκθεσιακό Κέντρο και 1.000 στρ. θα διατεθούν για αναπτυξιακές δραστηριότητες με Σ.Δ. 1,0– κατοικία, λιανικό εμπόριο, γραφεία, ξενοδοχεία, επιχειρηματικά κέντρα, χώρους αναψυχής, κοινωνική υποδομή και κτίρια στάθμευσης. Με τη διάθεση αυτής της έκτασης θα εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του Πάρκου, ενώ τα έσοδα από τις διάφορες δραστηριότητες θα διατεθούν για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών του Λεκανοπέδιου. Επίσης θα παραμείνουν ορισμένες υπάρχουσες ή προγραμματισμένες εγκαταστάσεις, όπως το FIR, το αμαξοστάσιο του ΤΡΑΜ, ο Μετεωρολογικός Σταθμός, η Πυροσβεστική κλπ.
Τον Οκτώβριο του 2003, αποφασίστηκε η διενέργεια ανοικτού Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών, ο οποίος βασίστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ.
Σε ημερίδα που οργάνωσε το 2004 το ΤΕΕ με θέμα: «Αεροδρόμιο του Ελληνικού: Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου» και αφού είχε ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός, διατυπώθηκαν απόψεις από φορείς εμπλεκόμενους άμεσα ή έμμεσα που σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου 6-9-2001)
- Ολόκληρη η έκταση να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, με ήπιες χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής
- Κατηγορηματικά αντίθετη με οποιεσδήποτε άλλες χρήσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες ή εναλλακτικές λύσεις
- Όχι στην αυτοχρηματοδότηση ή την ανταποδοτικότητα
- Διεκδίκηση Κοινοτικών και Εθνικών πόρων για την κατασκευή και λειτουργία του Πάρκου
- Σύσταση δημόσιου Φορέα Διαχείρισης με συμμετοχή Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων
Τοπική Αυτοδιοίκηση (κοινή απόφαση Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού 15-12-2003)
- Όχι στη διαφαινόμενη πρόθεση οικοπεδοποίησης του χώρου
- Ναι στη δημιουργία αμιγούς Μητροπολιτικού Πάρκου
- Συμμετοχή και των τεσσάρων Δήμων στο διαχειριστικό φορέα
- Επιλογή των μεταολυμπιακών εγκαταστάσεων
ΣΕΠΟΧ
- Η αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαμόρφωση της περιοχής δε συνδέονται με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας., σε μια φάση κατά την οποία όπως είναι γνωστό από έτη βρίσκεται υπό αναθεώρηση
- Η παρέμβαση στο Ελληνικό δε συνδέεται με άλλες μείζονος σημασίας παρεμβάσεις στον πολεοδομικό ιστό του Λεκανοπεδίου και της Αττικής, ώστε να διατυπωθούν οι γενικότερες ανταποδοτικές οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις από την επιδιωκόμενη «οικιστική ανάπτυξη»
ΤΕΕ
Ο προσανατολισμός του ΤΕΕ είχε ως κύρια κατεύθυνση τη χρήση του χώρου ως «Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου», με αναφορά στη «μεγάλη ευκαιρία για το Λεκανοπέδιο» που αποτελεί αυτός ο χώρος.
Οι θέσεις οι οποίες εκφράστηκαν και το 1998 σε ανάλογη ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με την ΤΕΔΚΝΑ και τη Νομαρχία Αθηνών και επαναδιατυπώθηκαν το 2004 είναι:
- Καμία άλλη μεγάλη παρέμβαση στην Αττική χωρίς το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο σε κατεύθυνση φιλική προς το περιβάλλον και τους κατοίκους της
- Οι χρήσεις γης να είναι συμβατές με το χαρακτηρισμό του σε Μητροπολιτικό Πάρκο και να μην επιτρέπουν μορφές εμπορικής εκμετάλλευσης που θα αλλοιώσουν το βασικό σκοπό του Πάρκου
- Να αποκλεισθεί η πώληση γης, η οικοπεδοποίηση και η οικιστική ανάπτυξη για την εξεύρεση πόρων ή την ανακούφιση άλλων περιοχών του Λεκανοπεδίου
- Οι πόροι για τη διαμόρφωση, λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι: Κοινοτικοί, μετά από μελέτη για το είδος των έργων που θα ζητήσουμε να ενταχθούν στα κοινοτικά προγράμματα και Εθνικοί λόγω της μεγάλης εμβέλειας και σημασίας του Πάρκου για τη ζωή ολόκληρου του Λεκανοπεδίου
- Φορέας διαχείρισης θα πρέπει να είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Λεκανοπεδίου μαζί με τους Δήμους της περιοχής και θα πρέπει άμεσα να εκδοθεί το Π.Δ. σύστασής του για να ασχοληθεί εγκαίρως με τις απαραίτητες διαδικασίες
Παρά τα όσα διατυπώθηκαν ως απόψεις από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, από τους επιστημονικούς φορείς και από τα κινήματα πολιτών, όλα αυτά τα χρόνια που συζητείται η τύχη για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού και που όλες συγκλίνουν στη δημιουργία «Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου», η εκάστοτε Πολιτική ηγεσία κωφεύοντας, εμμένει στην οικιστική εκμετάλλευση σημαντικού τμήματος της έκτασης με βασικό επιχείρημα την ανταποδοτικότητα.
Τον Οκτώβριο του 2007 το επιχείρημα για αναγκαστική εκποίηση χιλίων στρεμμάτων από την έκταση του Ελληνικού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, ανατρέπεται μετά την απάντηση της Επιτρόπου κας Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού κ. Δ. Παπαδημούλη.
«Μια πρόταση για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου θα μπορούσε, καταρχήν, να είναι επιλέξιμη για κοινοτική συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός από επιχειρησιακά προγράμματα του εθνικού στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Χούμπνερ.
Το Νοέμβριο του 2007 το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δίνει προς διαβούλευση την μελέτη αξιοποίησης, μετα την τελική επεξεργασία της από τον Ο.Ρ.Σ.Α.
Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται από το γραπτό κείμενο κυρίως και όχι από την πλασματική εικόνα του χάρτη που το συνοδεύει, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη πρόθεση για οικιστική αξιοποίηση, περισσότερες κτισμένες επιφάνειες, σημαντικό οδικό δίκτυο, λιγότερο υψηλό πράσινο, περισσότερο γκαζόν!
Η Αθήνα, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, με λιγότερο από 2,50 τμ/κατ, μετά τα προσφάτως 60.000 στρέμματα καμένου δάσους από τα οποία 30.000 εθνικού δρυμού, δεν μπορεί να ανεχτεί τη λογική της αντιπαροχής και της εκποίησης πρασίνου.
***********************************************************
Συνεδρίαση
Συντονιστικής Επιτροπής Παρακολούθησης
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ: Μαρία Νικολακοπούλου (Αρχιτέκτονας- Πολεοδόμος, Στέλεχος Γραφείου Χωροταξίας ΤΕΕ)
ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ
Γεώργιος Δαβάκης, Δημήτρης Δαμιανίδης, Λίζα Δρακοπούλου, Χριστίνα Θεοχάρη, Νίκος Κασκαβέλης, Δημήτρης Μπέης, Μαρία Νικολακοπούλου, Αλέξανδρος Παπαγιάννης, Γιώργος Πολίτης, Ιωάννης Πολύζος.
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, Λέκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
(χώρος πρώην Αεροδρομίου)
Εισηγητές: Χριστίνα Θεοχάρη (Δρ. Περιβαλλοντολόγος- Μηχανικός, Γραμματέας Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ),
Νίκος Κασκαβέλης (Δικηγόρος- Ευρωπαϊκή Διοίκηση και Πολιτική, εκπρόσωπος της Υπερνομαρχίας)
Απόφαση
Η περιοχή του «Μητροπολιτικού Πάρκου» του Ελληνικού αποτελεί μια περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία για το Λεκανοπέδιο της Αττικής συνολικά, αφού η κατασκευή του θα έχει ευεργετικές συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτό και όχι μόνο για τους κατοίκους των όμορων Δήμων. Για την κατασκευή του πάρκου έχουν υπάρξει διαφορετικές προτάσεις και εισηγήσεις, ενώ έχουν επανειλημμένα πραγματοποιηθεί και σχετικές εξαγγελίες από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Αποτελεί θέση της «Συνεργασίας των 12 φορέων για το Περιβάλλον» ότι η κατασκευή και διαμόρφωση του πάρκου, ιδιαίτερα μετά από τις διαδοχικές καταστροφικές δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών που έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τους περιβαλλοντικούς όρους του Λεκανοπεδίου, είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να τοποθετηθεί στις προτεραιότητες της Πολιτείας.
Υποστηρίζουμε την κοινή θέση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητούμε και εμείς τη διαμόρφωση του σχετικού πάρκου υψηλού πρασίνου με περιορισμένες χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού, στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (5.300 στρέμματα) και όχι σε μέρος αυτού, όπως έχει εξαγγείλει το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Η οικοπεδοποίηση μέρους του πρώην αεροδρομίου (πέραν της ήδη παραχωρηθείσας έκτασης στα «Ολυμπιακά Ακίνητα»), θα έχει δυσμενείς συνέπειες στον ήδη υπέρμετρα φορτωμένο αστικό ιστό και θα σημάνει τη δημιουργία μιας νέας πόλης στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ζητάμε τη δημιουργία ενός μεγάλου και ζωντανού Μητροπολιτικού Πάρκου, στο οποίο θα έχει πρόσβαση το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής και το οποίο θα διαμορφωθεί με βάση μελέτες ανεξάρτητων φορέων σε σχέση με τη βιωσιμότητα και διαχείρισή του (στην οποία ρόλο οφείλουν να έχουν η τοπική κοινωνία, το κράτος και η κοινωνία των πολιτών), αξιοποιώντας και την πλούσια εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις του εξωτερικού. Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει κοινοτικούς και εθνικούς πόρους με μια αναπτυξιακή λογική, καθώς πρόκειται περί παραγωγικής και ανταποδοτικής δαπάνης η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο.
Η εισηγήτρια Χριστίνα Θεοχάρη κατέθεσε στην Επιτροπή την παρακάτω έγγραφη εισήγηση:
Η περίπτωση των περίπου 5.300 στρεμμάτων της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αύξηση του ποσοστού πρασίνου στην Αθήνα, που αποτελεί πανευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» στην έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων. Ένα μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό, αν το συγκρίνουμε με άλλες μεγαλουπόλεις ή μητροπολιτικές περιοχές του ευρωπαϊκού χώρου που έγιναν αναπλάσεις ανάλογες όπως η La Villette (550 στρέμ.), το πρώην αεροδρόμιο Fornebu του Όσλο (3400 στρ.), το λιμάνι της Κοπεγχάγης, όπως και με κλασσικά παραδείγματα, το Central Park της Νέας Υόρκης (3700 στρ), το Centerial –πρώην Millenium- Park στο Sidney (4500 στρ.) ή το Hyde Park του Λονδίνου (2500 στρ.)
Η ύπαρξη πνευμόνων λειτουργικού πρασίνου που θα βελτιώσουν ουσιαστικά και πρακτικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής είναι επιτακτική ανάγκη για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Τα θλιβερά δεδομένα της Αθήνας με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου, 2.55μ2/κάτοικο, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μικροσωματιδίων, του όζοντος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περίπτωση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αύξηση αυτού του ποσοστού. Η αποκατάσταση ενός χώρου είναι συνάρτηση φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που διαμορφώνουν σε κάθε περίπτωση τον τρόπο και το χαρακτήρα ανάπτυξης της έκτασης αυτής. Μια μελέτη θα πρέπει να αναδείξει όλες τις πλευρές του θέματος: τη σύλληψη, τη σχεδίαση, την κατασκευή, τη διαχείριση, τη συντήρηση – λειτουργία και το ακανθώδες ζήτημα της εξεύρεσης πόρων.
Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου του Ελληνικού δεν έχει μόνο τοπική σημασία, αλλά υπερτοπική και ενδιαφέρει όλους. Oι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα επηρεάσουν γενικότερα την Αθήνα, όπου υπάρχει οικιστικός κορεσμός και προβληματικές υποδομές. Όταν πρόκειται για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής και ανάσας για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής, δεν μπορεί να επικρατούν λογικές ανταποδοτικότητας λογιστικού τύπου.
Για το Ελληνικό υπάρχουν δύο προτάσεις:
- Η μία του ΥΠΕΧΩΔΕ απαντά στο θέμα της χρηματοδότησης με την παραχώρηση μέρους από τη συνολική έκταση για ήπια οικιστική ανάπτυξη. Πρόκειται για έκταση 1000 στρεμμάτων, που ισοδυναμεί με την ανάπτυξη 10.000 κατοικιών των 100 τ.μ.. Η πρόταση αυτή οδηγεί στην δημιουργία μιας πόλης μέσα στην πόλη με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
- Η άλλη της ΤΑ υποστηρίζει την αξιοποίηση του χώρου αποκλειστικά για πράσινο, αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό, που όμως θα πρέπει να αναλυθεί και να τεκμηριωθεί περισσότερο.
ΤΟ ΙΣΤOΡΙΚO
Μετά την ψήφιση του Ν. 2338/ 95, το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του OΡΣΑ, ανέθεσε στο ΕΜΠ το «Ερευνητικό Πρόγραμμα»: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡOΥ ΤOΥ ΑΕΡOΔΡOΜΙOΥ ΕΛΛΗΝΙΚOΥ. Στη συνέχεια –μετά την απόφαση για ένταξη Oλυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό (μέσα 2000) - έγινε συμπληρωματική ανάθεση προγράμματος στο ΕΜΠ για τη σύνταξη Ρυθμιστικού Σχεδίου και κατευθύνσεων για την περιοχή Oλυμπιακών εγκαταστάσεων εντός του αεροδρομίου, τη Παραλία Αγ. Κοσμά και την παράκτια ζώνη μέχρι τον Φλοίσβο, που περιελάμβανε και προτάσεις συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων.
Βάσει σχετικών ΚΥΑ, το 2001, χωροθετήθηκαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής (Αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, Αμαξοστάσιο τραμ, Σταθμός Διανομής ΔΕΗ, αντιπλημμυρικά έργα), και καθορίστηκε ποιες ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραμένουν μεταολυμπιακά. Συγκεκριμένα, σε έκταση περίπου 2.500 στρ. χωροθετήθηκαν τα αθλήματα Baseball, Softball, Hockey (με κύρια και βοηθητικά γήπεδα), το Slalom στην περιοχή του πρώην Cargo της Oλυμπιακής καθώς και 3 ακόμα αθλήματα στα πρώην υπόστεγα επισκευής αεροπλάνων της Oλυμπιακής. Επίσης, βάσει νόμου παραχωρήθηκαν (8/2001) 170στρ. στην ΕΤΑ για δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου. Η Β’ φάση του ερευνητικού προγράμματος προσαρμόστηκε στις πιο πάνω εξελίξεις, ενώ η Γ’ φάση δεν προχώρησε.
Τον Oκτώβριο του 2003, αποφασίστηκε η διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών υπό την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και σύμφωνα με τους κανονισμούς της UIA- UNESCO για τους διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με τις εξής βασικότερες προδιαγραφές:
Α. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα περιλαμβάνει λειτουργίες αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού, πρασίνου.
Β. Η περιοχή Πολεοδομικής Ανάπτυξης, έκτασης μέχρι 1000 στρ. με Σ.Δ. 1,00, δύναται να περιλαμβάνει τις ακόλουθες χρήσεις: κατοικία, χώρους αναψυχής, κοινωνική υποδομή, κτίρια στάθμευσης.
Γ. Θα παραμείνουν ορισμένες υφιστάμενες ή προγραμματισμένες εγκαταστάσεις.
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡOΤΑΣΕΙΣ ΤOΥ ΤΕΕ
1. Καμία άλλη μεγάλη επέμβαση στην Αττική χωρίς το νέο ΡΣΑ.
2. Λειτουργία του Ελληνικού ως μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, όπως προβλέπει ο Νόμος 2338/1995 με ιδιαίτερο βάρος στην απάλειψη της λέξης «κυρίως».
3. Oι χρήσεις γης να είναι συμβατές με το χαρακτηρισμό του σε Μητροπολιτικό Πάρκο και να μην επιτρέπουν μορφές εμπορικής εκμετάλλευσης που θα αλλοιώσουν το βασικό σκοπό του Πάρκου.
4. Να αποκλεισθεί η πώληση γης, η οικοπεδοποίηση και η οικιστική ανάπτυξη για την εξεύρεση πόρων.
6. Oι πόροι για τη διαμόρφωση, λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του πάρκου θα πρέπει να είναι:
α) Κοινοτικοί, με βάση το είδος των έργων.
β) Εθνικοί, λόγω της μεγάλης εμβέλειας και σημασίας του Πάρκου για τη ζωή ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
γ) Η εκμετάλλευση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων λειτουργιών, να εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών.
7. Φορέας Διαχείρισης θα πρέπει να είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Λεκανοπεδίου μαζί με τους Δήμους της περιοχής, καθώς και Φορείς αρμόδιοι για τη την διαχείριση τέτοιων χώρων.
Από την συνάντηση της 8ης Δεκεμβρίου 2008 προέκυψαν προς διερεύνηση τα ακόλουθα:- Οι προδιαγραφές της μελέτης που έχει αναθέσει η ΤΑ στο ΕΜΠ.
- Το περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης.
- Η μορφή του φορέα διαχείρισης. Σχετική διεθνής εμπειρία.
- Οι πηγές χρηματοδότησης.
Ο εισηγητής Νίκος Κασκαβέλης κατέθεσε στην Επιτροπή το παρακάτω σχέδιο απόφασης:
Απόφαση «Συνεργασίας 12 φορέων» για το Πάρκο Ελληνικού
Η περίπτωση του πάρκου του Ελληνικού αποτελεί μια περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία για το Λεκανοπέδιο της Αττικής συνολικά, αφού η κατασκευή του θα έχει ευεργετικές συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτό και όχι μόνο για τους κατοίκους των όμορων Δήμων. Για την κατασκευή του πάρκου έχουν υπάρξει διαφορετικές προτάσεις και εισηγήσεις ενώ έχουν επανειλημμένα πραγματοποιηθεί και σχετικές εξαγγελίες από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Αποτελεί θέση της «Συνεργασίας των 12 φορέων για το Περιβάλλον» πως η κατασκευή και διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου, ιδιαίτερα μετά από τις διαδοχικές καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών που έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τους περιβαλλοντικούς όρους του Λεκανοπεδίου, είναι μία αναγκαιότητα που πρέπει να τοποθετηθεί στις προτεραιότητες της Πολιτείας.
Υποστηρίζουμε την κοινή θέση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητούμε και εμείς τη διαμόρφωση πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού, στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (5.300 στρέμματα) και όχι σε μέρος αυτού, όπως έχει εξαγγείλει το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η οικοπεδοποίηση μέρους του πρώην αεροδρομίου (πέραν της ήδη παραχωρηθείσας έκτασης στα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.») είτε αφορά 1000 στρέμματα είτε 300, θα είχε δυσμενείς συνέπειες στον ήδη υπέρμετρα φορτωμένο αστικό ιστό και θα σήμαινε την ανάπτυξη μιας νέας πόλης στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ζητάμε τη δημιουργία ενός μεγάλου και ζωντανού Μητροπολιτικού Πάρκου, στο οποίο θα έχει πρόσβαση το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής και το οποίο θα οικοδομηθεί με βάση σχετικές μελέτες ανεξάρτητων φορέων σε σχέση με τη βιωσιμότητα και διαχείρισή του (στην οποία ρόλο οφείλουν να έχουν η τοπική κοινωνία, το κράτος και η κοινωνία των πολιτών), αξιοποιώντας και την πλούσια εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις του εξωτερικού. Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει κοινοτικούς και εθνικούς πόρους με μια αναπτυξιακή λογική καθώς πρόκειται περί παραγωγικής και ανταποδοτικής δαπάνης, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο.
*********************************************************
Απο ¨ΤΑ ΝΕΑ¨ 29/09/2010
Χρώµιο και νικέλιο από τον Ασωπό στα σούπερ µάρκετ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ... νικέλιο και χρώµιο, σε συγκεντρώσεις - ρεκόρ διαπιστώθηκε ότι ήταν καρότα, κρεµµύδια και πατάτες από την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. Οπως έδειξε έρευνα του Εργαστηρίου Χηµείας Τροφίµων του Πανεπιστηµίου Αθηνών, από 400% έως και 926% µεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε νικέλιο και από 200% έως 300% σε χρώµιο βρέθηκαν σε οπωροκηπευτικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού σε σχέση µε δείγµατα από µη ρυπασµένες περιοχές. Η έρευνα έγινε στα πλαίσια µεταπτυχιακού προγράµµατος. Τα δείγµατα που αναλύθηκαν συλλέχθηκαν από αθηναϊκά σούπερ µάρκετ και αφορούν καρότα, κρεµµύδια και πατάτες που ανέγραφαν ότι προέρχονται από τη Θήβα και τα Οινόφυτα, περιοχές στις οποίες έχει ανιχνευθεί καρκινογόνο εξασθενές χρώµιο και άλλοι επικίνδυνοι ρύποι να υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπόµενα όρια.
Οπως επεσήµανε χθες ο κ. Γιάννης Ζαµπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χηµείας Τροφίµων ο οποίος επέβλεψε τη συγκεκριµένη έρευνα, «το νικέλιο και το χρώµιο σε µικρές ποσότητες είναι αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισµό όµως από ένα σηµείο και µετά αποδεικνύονται τοξικές. Αν συνυπολογίσουµε όλες αυτές τις ποσότητες που δέχεται ένα δεκάχρονο παιδί µέσω των τροφών, που περιέχουν σηµαντικές ποσότητες, και του νερού, υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να ξεπερνά τα 300 µικρογραµµάρια ηµερησίως που θεωρείται αποδεκτό όριο».
Συλλογική προσφυγή
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν µέλη του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισµού Οινοφύτων, παρουσιάστηκε και η συλλογική προσφυγή που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωµάτων. Σε αυτή οι θιγόµενοι «στρέφονται κατά της Ελληνικής Δηµοκρατίας για πράξεις ή παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του Δήµου Οινοφύτων», ενώ καταλογίζεται στους αρµοδίους ότι δεν αξιολόγησαν τους κινδύνους για την υγεία µε επιδηµιολογική παρακολούθηση του πληθυσµού που πλήττεται από τους επικίνδυνους ρύπους.
****************************************************
ΤΑ «ΚΑΠΡΙΤΣΙΑ» ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ, Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ
Του
Αργύρη Αργυρίου*
Φέτος το καλοκαίρι, μέσω των τηλεοράσεών μας, πολλών και σημαντικών φυσικών καταστροφών με τεράστια περιβαλλοντική σημασία, σε διάφορα τμήματα του πλανήτη. Το μέγεθος των συνεπειών είναι πολύ μεγάλο και επηρεάζει σχεδόν το σύνολό του. Ας δούμε αναλυτικότερα μερικές από αυτές.
Πυρκαγιές
Η πρωτοφανής ξηρασία, η μεγαλύτερη από το 1890, που χτύπησε πολλές περιοχές της Ρωσίας και του Καζαχστάν, είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους της σοδειάς του σιταριού και την μείωση της παραγωγής του κατά 25%. ‘Έτσι κηρύχτηκε η γνωστή απαγόρευση εξαγωγών που πυροδότησε ανοδικές και κερδοσκοπικές τάσεις της τιμής του. Ο συνδυασμός της πρωτοφανούς ξηρασίας και παρατεταμένου καύσωνα δημιούργησαν τις συνθήκες για τεράστιες δασικές πυρκαγιές και έφεραν το γνωστό γκρίζο, τοξικό νέφος πάνω από την Μόσχα, και τους φόβους για την εξάπλωση ραδιενεργών καταλοίπων από το γνωστό ατύχημα του Τσερνομπίλ.
Παράλληλα, Καναδάς και Γερμανία αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την μείωση της συγκομιδής σιταριού. Ο οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει , προς τα κάτω , τις εκτιμήσεις του, σχετικά με τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών:
Δασικές πυρκαγιές δεν είχαμε μόνο στην Ρωσία. Ο Καναδάς, η Πορτογαλία, η Καλιφόρνια, η Βολιβία είχαν το μερίδιο τους. Τεράστιες εκτάσεις δασικών και προστατευμένων περιοχών έγιναν στάχτη. Ιδιαίτερα στην Βολιβία, χιλιάδες πύρινες εστίες κατατρώγουν 1,5 εκατομμύρια εκτάρια (15 εκατομμύρια στρέμματα !!!) τροπικού και υποτροπικού δάσους στην περιοχή του Αμαζόνιου και συνεχίζουν μέχρι σήμερα που γράφονται οι γραμμές αυτές.
Πλημμύρες
Από την άλλη πλευρά οι ισχυροί μουσώνες προκαλούν πρωτόγνωρες πλημμύρες στο Πακιστάν, προκαλώντας μεγάλη ανθρωπιστική κρίση . Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια άστεγοι, ενώ 20.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και των επιδημιών. 500.000 τόννοι αποθηκευμένου σταριού καταστράφηκαν από την πλημμύρα, ενώ η αγροτική παραγωγή υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές. Φόβοι εκφράζονται ότι και η επικείμενη σπορά θα είναι περιορισμένη, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και την απόδοση της συγκομιδής για το επόμενο έτος.
Με την ανακοίνωση του εμπάργκο, στις εξαγωγές σιτηρών, αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές των σιτηρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) εκτινάχτηκαν από 180 δολάρια τον τόννο, που ήταν στο τέλος Ιουνίου, στο επίπεδο των 260.
Παράλληλα, άλλα γεγονότα ή ειδήσεις, όπως η κακοκαιρία στην Ακτή Ελεφαντοστού ή οι πλημμύρες στο τριεθνές Γερμανίας-Τσεχίας-Πολωνίας, η πιθανότητα ανακοίνωσης αύξησης του ποσοστού βιοαιθανόλης από 10% σε 12-15% στα καύσιμα των ΗΠΑ, η ελλειμματική παραγωγή κριθαριού, κ.λπ. επέτειναν την ανησυχία στις αγορές. Με την βοήθεια και κερδοσκοπικών τάσεων και παιχνιδιών, οδηγήθηκαν οι τιμές και άλλων πολλών προϊόντων (όπως κακάο, καλαμπόκι, ζάχαρη) σε άνοδο.
Διατροφική κρίση
Ο εφιάλτης για παγκόσμια διατροφική κρίση, όπως αυτή που αντιμετωπίσαμε το 2007-2008, επανέρχονται. Η διατροφική κρίση, που βρίσκεται προ των πυλών, είναι τεχνητή; Πιθανόν. Φαίνεται ότι οφείλεται στα κερδοσκοπικά παιχνίδια στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ενώ διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις διαβεβαιώνουν ότι τέτοιες κινήσεις δεν έχουν βάση, αφού υπάρχουν ικανά αποθέματα.
Όμως η διατροφική επάρκεια εξαρτάται μόνο από τις διαθέσεις της αγοράς και των χρηματιστηρίων;
Η Κίνα επίσης δέχθηκε πολλά πλήγματα. Πολλές περιοχές είχαν παρατεταμένη ξηρασία, ενώ άλλες πλημμύρισαν. Άλλες επλήγησαν από κατολισθήσεις, λειψυδρία ή σύννεφα σκόνης. Χιλιάδες έχασαν τις ζωές τους, πολλοί έμειναν άστεγοι και διαταράχθηκε η οικονομική ζωή και η αγροτική παραγωγή. Πριν από την ξηρασία, παρατηρήθηκε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2ο C σε μια περίοδο άνω των 6 μηνών και παράλληλα μειώθηκε η βροχόπτωση περίπου στο μισό. Ο FAO (οργανισμός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και την γεωργία) εξέδωσε προειδοποίηση «ότι η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες, απειλούν την απόδοση της συγκομιδής ιδιαίτερα του ρυζιού».
Οι επιστήμονες, ιδιαίτερα της IPCC, έχουν προειδοποιήσει από καιρό. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η επερχόμενη υπερθέρμανση διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία και ανάμεσα στις συνέπειας περιλαμβάνονται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ξηρασίες και πλημμύρες, μείωση των βροχοπτώσεων και αύξηση των βίαιων καιρικών φαινομένων. Η άνοδος της στάθμης της θα προκαλέσει καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ιδιαίτερα στους ορυζώνες την ΝΑ Ασίας, η ξηρασία και η λειψυδρία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μειώσεις της απόδοσης των καλλιεργειών και οι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες θα συμβάλλουν στην επέκταση της ερημοποίησης, αποπλύνοντας το εδαφικό κάλυμμα, υποβαθμίζοντας, περαιτέρω, τις γεωργικές εκτάσεις. Η αναπόφευκτη λειψυδρία θα υπονομεύσει την γεωργική παραγωγή και θα στερήσει από την ανθρωπότητα χρήσιμους φυσικούς υδατικούς πόρους. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ακολουθεί εκθετικούς ρυθμούς, μεγαλύτερους από την αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Ήδη πολλά εκατομμύρια, ιδιαίτερα στην Αφρική και Ασία υποσιτίζονται. Το ερώτημα είναι ανοικτό. Θα υπάρχουν ποσότητες τροφίμων ικανές να θρέψουν ικανοποιητικά όλον τον πληθυσμό;
Υπάρχει λύση;
Μπορεί η ανθρωπότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα; Χρειάζεται να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες, να αναπτυχθούν δράσεις και αγώνες, τόσο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγώνες, πρωτοβουλίες και δράσεις όχι μόνο για την εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων και απομάκρυνση του κινδύνου από την επερχόμενη διατροφική κρίση αλλά και ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια υπερθέρμανση και τις συνέπειες τους. Να πιεστούν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, ώστε με τις παρεμβάσεις τους να καταφέρουν να σταματήσουν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια με τα τρόφιμα. Να εξασφαλιστεί επάρκεια τροφίμων σε όλες τις χώρες και όχι μόνο τις πλούσιες. Να σταματήσει η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και να αναληφθούν δράσεις για την αποτροπή της υποβάθμισης της αγροτικής γης από την ερημοποίηση και την λειψυδρία.
Παράλληλα, οι λαοί πρέπει να πιέσουν τις κυβερνήσεις να προετοιμάσουν σωστά την συνδιάσκεψη για το κλίμα στο τέλος του χρόνου, ώστε να γίνει δυνατή η αποδοχή δεσμεύσεων και αποφάσεων για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, να μην αποτύχει η συνάντηση στο Κανκούν του Μεξικού, όπως έγινε με την Κοπεγχάγη.
* Ο Αργύρης Αργυρίου είναι γεωλόγος
Απο : εφημεριδα "ΕΠΟΧΗ"
*******************************
Κόλπα για να ξεπαγώσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου
Κόλπα για να ξεπαγώσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/09/2010
Με τερτίπια και δια της πλαγίας οδού, επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών να επανεκκινήσει τα έργα εκτροπής του Αχελώου, όταν εκκρεμεί απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί 14 προδικαστικών ερωτημάτων του ΣτΕ, τα οποία εγείρουν θέματα παραβίασης βασικών οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος ή όταν η μελέτη των διαχειριστικών σχεδίων τα οποία θα προσδιορίσουν τις ανάγκες σε νερό της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας ανατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα.Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την πορεία κατασκευής διαφόρων έργων, προανήγγειλε ότι μελετάται να κατατεθεί στο ΣτΕ "αίτηση μερικής ανάκλησης της υπ' αριθμ. 141/2010 απόφασης". Με την απόφαση αυτή η Επιτροπή Αναστολών παγώνει το σύνολο των έργων εκτροπής, έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ μετά και την κρίση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η "μερική ανάκληση" προφανώς αφορά τη σήραγγα εκτροπής, με μαξιλάρι μελέτη εμπειρογνωμόνων, την οποία παρήγγειλε το Υποδομών. Μοναδικό επιχείρημα του υπουργού οι πόροι που έχουν κατασπαταληθεί αποσιωπώντας όμως, πόσοι ακόμη θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση ενός άχρηστου και καταστροφικού για το περιβάλλον έργου, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Όπως είπε η υλοποίηση του συνολικού έργου μεταφοράς νερού από τον Άνω Ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία από το υπουργείο ΥΜΕΔΙ έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί με τα παρακάτω επιμέρους έργα:-Αποπεράτωση φράγματος Συκιάς (εργολαβία που βρισκόταν σε εξέλιξη) προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ.
-Σήραγγα εκτροπής Αχελώου προς τη Θεσσαλία (εργολαβία που περατώθηκε τον Νοέμβριο του 2009 με ολοκλήρωση της διάνοιξης και επένδυση του 1/3 του μήκους της) και τελικής δαπάνης 178 εκατ. ευρώ.
-Κατασκευή τελικής επένδυσης σήραγγας εκτροπής Αχελώου (έργο που δημοπρατήθηκε αλλά δεν υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση), προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ. Σε αυτά πρόσθεσε και τα έργα της Μεσοχώρας, που έχουν κατασκευασθεί από τη ΔΕΗ. (Φράγμα Μεσοχώρας και Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας)" με το δαπανηθέν ποσό να υπερβαίνει τα 850 εκατομ. ευρώ."
Λ. ΣΤ.
Aπο: Εφημ. "ΑΥΓΗ"
********************************
Ανθεκτικά απέναντι στη ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ τα φυτά
Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται από επιστήμονες η προσαρμογή πολλών φυτών στο μολυσμένο έδαφος, έπειτα από καταστροφή του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία και τις τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας που διέρρευσαν στο περιβάλλον, όταν εξερράγη ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τον Απρίλιο του 1986.Η ικανότητα προσαρμογής τους φαίνεται πως έχει να κάνει με τις μικρές μεταβολές που έχουν κάνει τα φυτά στα επίπεδα των πρωτεϊνών τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science and Technology». Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν μελετήσει τις γενετικές μεταλλάξεις των φυτών λόγω ραδιενέργειας, αυτή τη φορά οι ερευνητές για πρώτη φορά εστίασαν την προσοχή τους στον τομέα της «πρωτεωμικής» - όρος που συνθέτει τις «πρωτεΐνες» και το «γονιδίωμα» και αναλύει όλες τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα γονίδια ενός οργανισμού).
«Αν επισκεφθείτε την περιοχή, ποτέ δεν θα πιστεύατε ότι κάτι άσχημο συνέβη εκεί. Με κάποιο τρόπο τα φυτά μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην ραδιενέργεια και εμείς προσπαθούμε να κατανοήσουμε το είδος των μοριακών αλλαγών που έλαβαν χώρα» δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο γενετιστής φυτών Μάρτιν Χάιντουκ της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι ερευνητές από το 2007 φύτεψαν λινάρι και σόγια στο μολυσμένο έδαφος του Τσέρνομπιλ, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία της καταστροφής, και μετά από λίγα χρόνια τα συνέκριναν με τα ίδια φυτά που είχαν φυτρώσει σε μη ραδιενεργό περιβάλλον. Διαπίστωσαν ότι τα ραδιενεργά και μη φυτά είχαν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως μια απόκλιση της τάξης του 5% στα επίπεδα των πρωτεϊνών τους.
Αυτές οι μεταβολές είναι μάλλον κάποιου είδους αμυντικός μηχανισμός, που πιθανώς έχει εξελικτική προϊστορία εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν, καθώς η ραδιενέργεια υπάρχει σε φυσική μορφή στη Γη από την δημιουργία του πλανήτη μας. Αυτή η άμυνα επιτρέπει στα φυτά να προστατευτούν από την βλαβερή ακτινοβολία. Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι τα φυτά ακολουθούν διαφορετικές αμυντικές-προσαρμοστικές στρατηγικές, καθώς το λινάρι και η σόγια είχαν εφαρμόσει ελαφρώς διαφορετικές μεταβολές πρωτεϊνών στον οργανισμό τους.
Όταν μια καταστροφή συμβαίνει, τα φυτά, αντίθετα με τα ζώα, δεν μπορούν να μετακινηθούν κάπου αλλού. Είτε θα προσαρμοστούν επί τόπου, είτε θα πεθάνουν, πράγμα που τα ωθεί σε εξελικτικές αμυντικές προσαρμογές μέσα στον ίδιο τον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικά ακόμα και απέναντι στη ραδιενέργεια.
Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ -η χειρότερη στην ανθρώπινη ιστορία- προκάλεσε το θάνατο και σοβαρές ασθένειες σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η γειτονική βιομηχανική πόλη Πριπιάτ εκκενώθηκε πλήρως και μέχρι σήμερα παραμένει πόλη-φάντασμα, ενώ πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι όλη η περιοχή θα έμενε χωρίς το παραμικρό ίχνος ζωής για πολλές γενιές. Όμως τα φυτά και τα δέντρα διέψευσαν αυτές τις εκτιμήσεις και σήμερα ανθούν γύρω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.
Παρότι όμως τα φυτά γύρω από το Τσέρνομπιλ φαίνονται καθόλα υγιή, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για κατανάλωση, προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να φάει ένα τέτοιο φυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάιντουκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου