Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ημερίδα για τον αειφόρο τουρισμό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Οι ΦτΦ διοργανώνουν ημερίδα για τον τουρισμό, σε συνδυασμό με την έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του διαγωνισμού που προκύρηξαν οι NFI με τίτλο "Fair tourism".
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΕΙ
Έκθεση Φωτογραφίας – Ημερίδα
6-9 Μαρτίου 2013
Στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων / ΣΕΑ, Ερμού 134-136
(πλησίον Αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού)
---------
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece  για την Οικολογία, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature - Picturing Fair Travel - στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα διοργανώνει  την τελευταία μέρα της έκθεσης ημερίδα με θέμα «Τουρισμός που δεν πληγώνει», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, τη Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ευχαριστούμε τη Περιβαλλοντική Οργάνωση Naturefriends International (NFI) για την παραχώρηση των φωτογραφιών και την άδεια μεταφοράς της έκθεσης από τη Βιέννη στην Αθήνα και όλους όσοι συμμετείχαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Η εκδήλωση - ημερίδα των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός, να προβάλλει τον εναλλακτικό τουρισμό στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, να συμβάλλει στη βελτίωση και ανάδειξη των τουριστικών υπηρεσιών που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και στην ικανοποίηση των αναγκών του εναλλακτικού ταξιδιώτη, περιηγητή.
Η προβολή του Ελληνικού τοπίου, της χλωρίδας και της πανίδας, της ιστορικής- αρχιτεκτονικής  και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα σύγχρονα μουσεία, η γαστρονομία και η Μεσογειακή διατροφή, η ποιότητα των υπηρεσιών κ.λπ. μπορούν να προσελκύσουν ένα νέο είδος τουριστών, που σε αρμονία και με σεβασμό στο περιβάλλον και στις παραδόσεις, να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη  της χώρας μας.
Οι ΦτΦ προβάλλουν ένα μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού που να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία και του περιβάλλοντος, την προσέλκυση ειδικών κατηγοριών τουριστών – περιηγητών  που ν’ αφήνουν το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Το μοντέλο αυτό που το ονομάζουμε «Τουρισμός που δεν πληγώνει» είναι  εντελώς αντίθετο και συγκρουσιακό  σε σχέση με το μαζικό τουρισμό που προάγει η κυβέρνηση, με την ψήφιση νόμων που επιτρέπουν μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις σε δάση, βουνά και αιγιαλό, που αντικειμενικά  εξυπηρετούν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία.
«Τουρισμός που δεν πληγώνει» σημαίνει για εμάς  προσέλκυση ταξιδιωτών, περιηγητών και όχι «καταναλωτών» μαζικών τουριστικών προϊόντων τύπου Ντουμπάι, Ντίσνεϊλαντ, Περιοχών  Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), Τουριστικών επαύλεων κ.λπ.

«Τουρισμός που δεν πληγώνει» σημαίνει για εμάς:
α) σεβασμός στα οικοσυστήματα και όχι έγκριση τουριστικών επενδύσεων με τη διαδικασία Fast Track
β) εξασφάλιση εργασίας με παράλληλο σεβασμό των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων  και όχι καθεστώς εργασίας τύπου ΕΟΖ
γ) στήριξη της οικονομίας των  τοπικών κοινωνιών και όχι του μαζικού τουρισμού τύπου All Inclusive που στην πραγματικότητα και αφήνει μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα και  αφήνει ελάχιστο ή κανένα  όφελος για την τοπική κοινωνία και τη χώρα μας.
Ο «Τουρισμός που δεν πληγώνει» είναι μια πρόταση που πρέπει να διεκδικηθεί από την πολιτεία και παράλληλα να δημιουργείται σταδιακά ως «νησίδα» από τους εμπλεκόμενους, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους, προσελκύοντας ειδικό εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.
Οι ΦτΦ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με όσους φορείς αλλά και σοβαρούς τουριστικούς πράκτορες ή επιχειρήσεις έχουν την ίδια ή παρόμοια πολιτική με την οργάνωσή μας, να προάγουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες που κινούνται  στην κατεύθυνση ενός «Τουρισμού που δεν πληγώνει» το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece

Πρόγραμμα Ημερίδας 9 Μαρτίου 2013

ΜΕΡΟΣ Α’ 10:30 – 13:00
10:30   Άφιξη – Δήλωση παρουσιών και συμμετοχής στην ημερίδα
11:00   Καλωσόρισμα
              Κώστας Φωτεινάκης/ Πρόεδρος των Φίλων της Φύσης
11:05   Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και ο «Τουρισμός που δεν πληγώνει»
              Dr. Αναστάσιος Παππάς / Τμήμα τουρισμού των ΦτΦ
11:20   Ο Εναλλακτικός τουρισμός και η συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη
              Πάρις Τσάρτας/  Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου
11:35   Αρχαιολογία και Περιβάλλον
              Μαρία Κονιώτη/ Αρχαιολόγος/ Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
11:50   Τα Φεστιβάλ στην ύπαιθρο και στην πόλη – Οικολογικό αποτύπωμα και
              οικονομικό όφελος των περιοχών
              Γιάννης Σχίζας/  Συγγραφέας
12:05    Διάλειμμα – Καφέ
12:20    H Αθήνα μέσα από την αρχιτεκτονική της κληρονομιά
              Ειρήνη Γρατσία / Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής
              Κληρονομιάς

12:35   Η άλλη Ελλάδα μέσα από το φακό της  Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας,
              μέλος της FIAP
              Προβολή οπτικοακουστικού - ηχοράματος, ομαδική παρουσίαση μελών της
              Ε.Φ.Ε.

12:50   Ερωτήσεις

ΜΕΡΟΣ Β’  13:15 – 15:00
Βιωματικά – Εργαστήρια 13:15 – 14:15
Α’  Εκπαιδευτικό Μονοπάτι – Δράσεις στον αρχαιολογικό χώρου του Κεραμεικού, Ηριδανού / Συντονίζουν: Σοφία Δημητρίου, Ελένη Νιάρχου
Β’  Προφίλ του Εναλλακτικού Ταξιδιώτη – Το προφίλ του ταξιδιώτη, κατανόηση των αναγκών του και προσαρμογή των προσφερομένων υπηρεσιών σ’  αυτό το πλαίσιο / Συντονίζει: Χριστιάνα Βλαχάκη
Γ’  Νεολαία και Τουρισμός – Παρουσίαση εναλλακτικών προγραμμάτων τουρισμού για νέους / Συντονίζει: Δήμητρα Σκούφη Κατσιδινιώτη
Παρουσίαση Συμπερασμάτων Εργαστηρίων 14:15– 14:45
14:45   Διάλειμμα - Καφέ

ΜΕΡΟΣ Γ’ 15:00 – 16:30
15:00   Αειφορία και τουρισμός
             Dr. Christian Baumgartner / General Secretary/ Naturefriends International
15:20   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
15:30   Παράδοση Βεβαιώσεων Συμμετοχής στην Ημερίδα
15:45   Ελαφρύ Γεύμα
16:30   ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1 Αιτήσεις συμμετοχής στην Ημερίδα γίνονται αποκλειστικά μέσω του site www.nfgr.org.  Κατάθεση των αιτήσεων: 5-26/2/2013.
2 Οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής θα παραδοθούν στις 15:30.
Η Έκθεση και η Ημερίδα γίνεται σε συνεργασία με  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, τη Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, Θερμοπυλών 92, 124 61/ www.nfgr.org/ desk@nfgr.org


[ΣΗΜ.1: Η έκθεση και η ημερίδα διοργανώνονται και υλοποιούνται χωρίς καμία χρηματοδότηση, παρά μόνο χάρη στην εθελοντική προσφορά των συνδιοργανωτών]
[ΣΗΜ.2: Για την επιλογή των συμμετεχόντων στην ημερίδα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ληφθεί υπ'όψη η συνάφεια των σπουδών και του επαγγέλματος των αιτούμενων.Η επιβεβαίωση της δυνατότητας παρακολούθησης της ημερίδας, θα γίνει στις 28/2 μέσω προσωπικά e-mail]

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Έκθεση φωτογραφίας για τον αειφόρο τουρισμό
Αίτηση συμμετοχής στην ημερίδα.

Τόπος διεξαγωγής

Τοποθεσία:
Κτίριο Ελλήνων Αρχαιολόγων - Κεραμεικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου