Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

EΛΛΗΝΙΚΟ - ΠΕΝΤΕΛΗ: ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΠΗΓΗ: parkoellinikou.blogspot.com
ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΠΕΝΤΕΛΗ :
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

΄Ολοι την Πέμπτη 22/3 στις 6μμ, έξω από την Βουλή.

 Η πεντέλη, όπως και το ελληνικό  Α Ξ Ι Ο Π Ο Ι Ο Υ Ν Τ Α Ι αντί γίνει πάλι ο πνεύμονας πρασίνου για το λεκανοπέδιο, "αξιοποιείται" και "φυτεύεται"
- με  φ ω τ ο β ο λ τ α ϊ κ ά
- με "αξιοιποίηση" από  α ρ χ ι ε π ι σ κ ο π ή  δασικών  εκτάσεων που δεν τις ανήκουν
- με αποχαρακτηρισμό  δ η μ ο σ ί ω ν  δασικών εκτάσεων

αλληλέγγυες δράσεις από τις όμορες συνελεύσεις του  π ε ν τ ε λ ι κ ο ύ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ανοιχτή επιστολή
προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!
Σε συνέχεια των διαδικασιών που έχουν δρομολογήσει τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και τρόικα, κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και προωθείται προς ψήφιση ένα απαράδεκτο σχέδιο νόμου για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Με το νόμο αυτό, προβλέπονται εντατικές χρήσεις και σκανδαλώδεις όροι δόμησης οι οποίοι, αν εφαρμοστούν, δίνουν την δυνατότητα στους επίδοξους επενδυτές να οικοδομήσουν στην συνολική έκταση των 6.200 περίπου στρεμμάτων, κτιριακές εγκαταστάσεις 3.500.000 περίπου εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μετατρέποντας το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά σε ένα νέο πολεοδομικό κέντρο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ουσιαστικά σε μια «πόλη μέσα στην πόλη».
Ανάμεσα σε άλλα το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:
• Περιέρχεται στην “Ελληνικό Α.Ε” η χρήση, η διοίκηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της παραλίας του Αγίου Κοσμά και συγκεκριμένα του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας, ακριβώς όπως έχει ήδη συμβεί με την έκταση του πρώην αεροδρομίου, για να παραχωρηθούν στην συνέχεια στους «επενδυτές».
• Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προσχώσεων στο θαλάσσιο μέτωπο όπου θα επιτρέπεται και η οικοδόμηση και ταυτόχρονα, παραχωρείται η παραλία , ο αιγιαλός, η θάλασσα και ο βυθός της στους επενδυτές. Ανάβει το πράσινο φως αφενός για να ανεγερθούν ουρανοξύστες και άλλες φαραωνικές κτιριακές κατασκευές, αφετέρου για να δημιουργηθούν τεχνητά νησιά και λιμενικές εγκαταστάσεις κατά τα πρότυπα του Dubai, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για τη φυσιογνωμία των ακτών της Αττικής, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και το αστικό τοπίο.
• Επιτρέπεται η ανάπτυξη κάθε είδους χρήσεων, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων τουριστικές εγκαταστάσεις, κέντρα διασκέδασης, γήπεδα γκολφ, εμπορικές χρήσεις μεγάλης κλίμακας, λιμενικές εγκαταστάσεις, θεματικά πάρκα, καζίνα, κατοικίες, ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, όχι μόνο αγνοείται επιδεικτικά η παρουσία και η σημασία των υφιστάμενων χρήσεων κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, διοίκησης και μεταφορών, αλλά προγραμματίζεται η άμεση απομάκρυνσή τους από το χώρο και η μετεγκατάστασή τους , η οποία, πέραν των άλλων συνεπάγεται κόστος για το ελληνικό δημόσιο άνω του 1 δις ευρώ.
• Προβλέπεται η δημιουργία ενός «Πάρκου» 2.000 στρ. που ούτε ενιαίο, ούτε κοινόχρηστο θα είναι και ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος του θα καταλαμβάνεται από κτιριακές κατασκευές και τεχνικές υποδομές.
• Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί με τον πιο προκλητικό τρόπο για το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου στο σύνολο της έκτασης, προσπαθεί να εξαγοράσει τους δήμους της περιοχής προσφέροντας μέσω του Πράσινου Ταμείου, ενός φορέα που η ίδια έχει πρακτικά ακυρώσει, ένα μέρος της υπεραξίας από την εκμετάλλευση του Ελληνικού.
• Τέλος, επισημαίνεται ότι με τη λειτουργία του λεγόμενου «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού», συνδέονται δημόσια έργα υποδομής που προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ (Αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό κ.α), τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν όχι οι ξένοι «επενδυτές», αλλά οι ως συνήθως άγρια φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες.
Κατόπιν των όσων επισημαίνονται παραπάνω, θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση στην Βουλή αυτού του νομοσχέδιου, το οποίο στο όνομα της «αξιοποίησης», προωθεί την εκποίηση της δημόσιας γης καθώς και την παραχώρησή της σε ιδιώτες για μακροχρόνια εκμετάλλευση και για το οποίο έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική (ΠΕΔΑ), επιστημονικοί φορείς (Τ.Ε.Ε, ΣΑΔΑΣ κ.ά), κοινωνικοί φορείς και κινήσεις πολιτών.
Καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να το καταψηφίσουν, διαχωρίζοντας την θέση τους από επιλογές που θα έχουν εξαιρετικά καταστροφικές κοινωνικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Αττική.
Τους καλούμε επίσης να συνταχθούν μαζί μας στο αγώνα για τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωφελείς εγκαταστάσεις για όλους τους κατοίκους της Αθήνας!
19 Μαρτίου 2012
Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
parkoellinikou@gmail.com – http // parkoellinikou.blogspot.com


---------------------------------------------------------------------------
Τροπολογία – Προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Εκκλησία της Ελλάδος, δια της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης και της ανώνυμης εταιρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.», προτίθεται να προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση εμβαδού 23.500 περίπου στρεμμάτων του Πεντελικού Όρους με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση της.  Ειδικότερα:
(α) Σκοπεύει να προχωρήσει σε ταχεία, τεχνητή αναδάσωση 20.000 περίπου στρεμμάτων της ως άνω μείζονος έκτασης και τη συντήρηση και φύλαξή τους μετά την αναδάσωσήτους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και θωρακίζεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, επανέρχεται η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος και βελτιώνεται ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας με τη δημιουργία πάρκου με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό από το κοινό. 
(β) Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης, τα ως άνω πρόσωπα αποκτούν τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού 3.500 στρεμμάτων περίπου της ως άνω μείζονος έκτασης, οι οποίες είναι ασκεπείς, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (Α.Π.Ε.) έως 300 MW. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αειφόρος αξιοποίηση των ως άνω εκτάσεων, η οποία θα έχει σημαντικές θετικές επενέργειες στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας από Α.Π.Ε. και στις αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια της πρωτεύουσας, ενώ θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας ένεκα της κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών αυτών και του έργου της αναδάσωσης.
(γ) Τα έσοδα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης και της εταιρείας Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε. που θα προκύψουν στο πλαίσιο των εν προκειμένω ρυθμίσεων  θα διατίθενται αποκλειστικώς για την οικονομική ενίσχυση του προνοιακού έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και των καθιδρυμάτων της.
Δεδομένου του μεγέθους της απαιτούμενης επένδυσης και της έντασης των θετικών συνεπειών για την περιοχή που μπορούν να προκύψουν από ένα τέτοιο έργο, κρίνεται σκόπιμο να παρασχεθεί η υπαγωγή του έργου σε κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ταχύτερη πρόοδό του, εφόσον τηρηθούν οι προαναφερθείσες δεσμεύσεις σχετικά με την αναδάσωση και τη χρήση των εσόδων.
Ρητώς προβλέπεται, επίσης, ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην διάταξη αυτή δεν θίγουν τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης ή τα δικαιώματα του Δημοσίου επί της μείζονος έκτασης των 23.500 περίπου στρεμμάτων
Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου.
.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Άρθρο …
1.Επί εκτάσεως 23.500 περίπου στρεμμάτων, εκ των οποίων 20.000 στρέμματα πρόκειται να αναδασωθούν με δαπάνες των προσώπων της παραγράφου 2, όπως η συνολική έκτασηεμφαίνεται στο από Μαϊου 2011 τοπογραφικό διάγραμμα που επισυνάπτεται στον παρόντα νόμο ως παράρτημα και ευρίσκεται στη θέση «Καλύσια», εντός της ευρύτερης περιοχής

με το τοπωνύμιο «Χεροτσακούλι» ή «Γεροτσακούλι» στο Πεντελικό Όρος, μπορούν να χωροθετούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία έως 300 MW, συνολικού εμβαδού 3500, περίπου, στρεμμάτων, σε ασκεπείς εκτάσεις.
2. Η ανάπτυξη και λειτουργία των παραπάνω σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία και ιδίως η μελέτη, εγκατάσταση, λειτουργία, διαχείριση και σύνδεσήτους με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η κατασκευή των συνοδών έργων γίνεται από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, την Εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής ΑΕ», που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 2778/1999/ΦΕΚ Α΄ 295, ή από μισθωτές ή  παραχωρησιούχους αυτών ή από τρίτους, στους οποίους η παραπάνω Ιερά Μονή ή η Πρόνοια Αρχιεπισκοπής ΑΕ θα αναθέσουν το σχετικό έργο, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης ή ταδικαιώματα του Δημοσίου επί των εκτάσεων αυτών
3. Για το σκοπό αυτό, υπογράφεται προγραμματική σύμβαση του άρθρου 12 του ν. 3513/2006 [ΦΕΚ Α’ 265] μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα μέρη και ειδικότερα: α) χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών αναδάσωσης και των δασοτεχνικών έργων, βάσει των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 42 του ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α¨289), β) πρόγραμμα των συγκεκριμένων προνοιακών δράσεων που πρόκειται να αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος [με ιδιαίτερη αναφορά στους όμορους δήμους] γ) ανάληψη υποχρέωσης εκ μέρους της Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε. ότι θα περιλαμβάνονται όροι για την εκπλήρωση των ως άνω υπό α) και β) δεσμεύσεων σε κάθε σύμβαση μίσθωσης ή  παραχώρησης ή ανάθεσης του έργου σε τρίτους. Η υπογραφή της ως άνω σύμβασης αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 13 του παρόντος νόμου.
4. Για τα ανωτέρω έργα είναι δυνατόν, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και των τυχόν συναρμοδίων Υπουργών :
α. να εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 13 του παρόντος για την κατά προτεραιότητα εξέταση των σχετικών με τις παραπάνω άδειες αιτήσεων και την κατά προτεραιότητα έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών και λοιπών διοικητικών αδειών και
β. να εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 15 και 16 του ν. 3894/2010 (ΦΕΚ Α' 204).

!6 – 3 – 2012
Οι προτείνοντες βουλευτές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου