Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

'Πράσινο φως' στη Monsanto για εισαγωγή & κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στην Ε.Ε

πηγή: left.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά στην ΕΕ δύο μειγμάτων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που προορίζονται για ζωικές τροφές, ελλείψει μιας συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για την απαγόρευσή τους.
Με την απόφαση αυτή επιτρέπεται η κυκλοφορία στην αγορά του SmartStax, ενός μείγματος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού του ομίλου Monsanto, και του PowerCore Maze, ενός μείγματος πολλών γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών που παράγονται από τους ομίλους Monsanto και Dow.
Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την πώληση γύρης για μέλι, στην οποία μπορεί να εμπεριέχονται ίχνη καλαμποκιού MON810, το οποίο είναι προϊόν του ομίλου Monsanto και είναι επίσης το μόνο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται στην ΕΕ.
Με την απόφαση αυτή ανέρχονται σε 51 οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί των οποίων επιτρέπεται η εισαγωγή και η πώληση στην ΕΕ για την διατροφή.
Ο όμιλος Monsanto έχει ζητήσει ακόμη την ανανέωση της άδειας καλλιέργειας του MON810, η οποία είχε χορηγηθεί για 10 χρόνια το 1998.
Η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει όσον αφορά το αίτημα αυτό και ελλείψει απόφασης, το γενετικά τροποποιημένο αυτό καλαμπόκι εξακολουθεί να καλλιεργείται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ρουμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Σλοβακία. Το 2008 είχαν υιοθετηθεί ρήτρες διασφάλισης βάσει των οποίων απαγορεύεται η καλλιέργειά του στην Γαλλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.
Διαβάστε περισσότερα για την Monsanto εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου