Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων . Τα σκουπίδια μπορούν να δημιουργήσουν όφελος και θέσεις εργασίας

Πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα που συζητήθηκε σε συνάντηση που έγινε με τους Δημάρχους και τις περιφερειακές παρατάξεις της Στερεάς. Η πρόταση κινείται στη φιλοσοφία της αποκεντρωμένης διαχείρισης που αναπτύχθηκε και στα πλαίσια της πρωτοβουλίας συνεννόησης και νομίζω ότι μπορεί να προσαρμόζεται και σε άλλες περιφέρειες ανάλογα.
Προς το παρόν εκφράστηκε η διάθεση των δημάρχων να μην προχωρήσουν σε ΣΔΙΤ και σε ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών σύμφωνα με τις διακυρήξεις Κουκουλόπουλου. Ωστόσο χρειάζεται τοπική κινητοποίηση προκειμένου να προχωρήσουν λύσεις περιβαλλοντικά ασφαλείς και κοινωνικά επωφελείς γιατί το διαφαινόμενο αδιέξοδο που συνοψίζεται στο : λίγοι πόροι, δεν ξέρουμε που να τα πάμε, ο χρόνος πιέζει  κλπ. οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά των γνωστών αγνώστων μεγαλοεργολάβων που γνωρίζουν επακριβώς πως να πιάνουν σκουπίδια και να βγάζουν χρυσό.
 Πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφέρεια Στερεάς
Τα σκουπίδια μπορούν να δημιουργήσουν όφελος και θέσεις εργασίας


Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει, δυστυχώς, μπει στο στόχαστρο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που, εκμεταλλευόμενοι την μεθοδευμένη αδράνεια της πολιτείας, επιβάλλουν μεγάλα έργα και πανάκριβες όσο και επισφαλείς λύσεις. 

Στη Στερεά Ελλάδα, οι περισσότερες περιοχές, που αφορούν περίπου το 80 % των πολιτών, δεν έχουν ασφαλείς χώρους διάθεσης απορριμμάτων, ενώ υπάρχουν πολλοί χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής είναι η μοναδική μέθοδος που χρηματοδοτείται, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί, ενώ η ανακύκλωση κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά η ελλιπής οργάνωση. Επιπλέον, οι πόροι που διατίθενται από τα κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ) αν και περιορισμένοι, παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά στην: “Αποκεντρωμένη διαχείριση χαμηλού κόστους, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και στην ανάκτηση, με τοπικές μονάδες διαχωρισμού και κομποστοποίησης και στηριγμένη στην κοινωνική συμμετοχή”.

Είναι μια εφαρμοσμένη λύση που προωθεί τη συμμετοχή του πολίτη, παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας τοπικά, μπορεί να εφαρμοστεί αμεσότερα από κάθε άλλη, έχει το χαμηλότερο κόστος, διανέμει ισόρροπα τις ωφέλειες από την ανακύκλωση και σέβεται το περιβάλλον.

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, μπορούν να επιλέξουν λύσεις προς όφελος των πολιτών, να δείξουν άμεσα αποτελέσματα και να αποτρέψουν την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου