Τι είναι;
Το κόμποστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη.
Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας, τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε ένα πλούσιο φυτόχωμα, που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους . Είναιαγνό, καθαρό και φυσικό.
Τα φυτικά κατάλοιπα των κήπων και της κουζίνας συνιστούν το 30% του όγκου των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές. Το κόμποστ είναι φυσική οργανική ουσία, η οποία επιστρέφοντας στο έδαφος το κάνει πιο εύφορο.
Αυξάνει τη ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό.
Γενικά θεωρείται ανώτερο από την κοπριά και σαφώς πιο ατοξικό από τα λιπάσματα.
Σωστό χώμα ---> υγιή φυτά ---> καθαρός αέρας
Δείτε και το σχετικό άρθρο σχετικό άρθρο : http://sites.google.com/site/perivos/arthrographia/kompostaexaisionskoupidion (τουΑνίκητου Μακρένογλου)
Πώς γίνεται;
Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της Ζωής: ανάπτυξη και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας, που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ, γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.
Από τι αποτελείται ο σωρός;
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΦΥΤΟ
«Πράσινα» και «καφέ»
Τα «πράσινα» ή πηγές ενέργειας παρέχουν το άζωτο. Εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και αποσυντίθενται γρήγορα.
Τα «καφέ» ή δημιουργοί όγκου είναι οι φορείς του άνθρακα. Είναι ξηρά, εμπεριέχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας και αποσυντίθενται αργά.
Φροντίστε η αναλογία καφέ/πράσινο να είναι 2 προς 1
Τι βάζουμε και τι δε βάζουμε στο σωρό μας.
Πως να φτιάξετε το σωρό
(Θερμή μέθοδος)
Έτοιμο κόμποστ!
Η διαδικασία που περιγράψαμε χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να ολοκληρωθεί. Αν οι παρεμβάσεις σας είναι σπανιότερες, τότε η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο αλλά πάλι θα πάρετε κομπόστ.
Κατά την φάση της θέρμανσης (ζύμωση) ο σωρός μειώνεται στο μισό του αρχικού του όγκου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζονται 4–8 εβδομάδες ακόμη ώστε το κόμποστ να ωριμάσει. Το έτοιμο κόμποστ έχει σκούρο καφέ χρώμα, θρυμματίζεται εύκολα, έχει μία ευχάριστη μυρωδιά νωπού χώματος και δεν αναγνωρίζεται κανένα από τα αρχικά συστατικά
Το ώριμο κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στις γλάστρες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Δεν υπάρχει κίνδυνος η δόση να είναι υπερβολική διότι τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται σιγά- σιγά στο έδαφος.
(Ψυχρή μέθοδος)
Υπάρχουν πολλοί που έχουν την διάθεση να ασχοληθούν αλλά δεν έχουν τον χρόνο. Τότε θα αφήσουν την φύση να ενεργήσει μόνη της και απλώς η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο.
Στην προκειμένη περίπτωση τα υλικά τοποθετούνται σε στρώσεις και παραμένουν εκεί μέχρι να κομποστοποιηθούν. Πρώτα θα γίνει το κάτω στρώμα το οποίο μπορείτε σταδιακά να το αφαιρείτε με την τσουγκράνα και να το χρησιμοποιείτε. Ένα μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι, επειδή τα υλικά δεν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, τυχόν παθογόνοι οργανισμοί ή αρρώστιες των φυτών που προϋπήρχαν δεν εξοντώνονται. Κάποιος όμως που γνωρίζει τον κήπο του μπορεί να αποφύγει να ρίχνει τα άρρωστα φυτά στον σωρό.
Άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα υπολείμματα κουζίνας αν αφεθούν σε ανοιχτό σωρό χωρίς να αναδεύονται μπορεί να προσελκύσουν στον κήπο βλαβερά ζωύφια ή αρουραίους. Γι’ αυτό καλόν είναι να μη μένουν εκτεθειμένα στην επιφάνεια αλλά πάντα να καλύπτονται με ένα στρώμα «καφέ» υλικών. Άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά και μόνο τα κλαδέματα του κήπου σας, μέθοδος αργής αποσύνθεσης αλλά χωρίς παρενέργειες
Η ψυχρή μέθοδος μπορεί να χρειαστεί και ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα όμως είναι εξ’ ίσου καλό με την θερμή μέθοδο και η συνεισφορά μας στην ανακύκλωση και την μείωση των απορριμμάτων εξ’ ίσου σημαντική.
Σαλαμίνα 5 Ιουνίου 2010
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
|
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013
ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου