Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Re:Think Project! Η συνοικιακή κοµποστοποίηση γίνεται πραγµατικότητα στην Καλαµάτα


PHOTO-19πηγή: Οικοτριβές

Ένα πρότυπο πρόγραµµα συνοικιακής κοµποστοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Καλαµάτα από το 2011. Πρόκειται για το πρωτότυπο δίκτυο συνοικιακής κοµποστοποίησης που υλοποιείται από την οµάδα RE:THINK PROJECT. Το πρόγραµµα πραγµατοποιέιται σε συνεργασία µε το Δήµο Καλαµάτας και αποτελεί µοναδική και καινοτόµο πανελλαδικά προσπάθεια.
Οι συνοικιακοί κοµποστοποιητές αποτελούν ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό πείραµα προκειµένου να µπορέσει ο καθηµερινός άνθρωπος να συνεργαστεί και να διαχειριστεί τα οργανικά του σκουπίδια, χωρἰς κόστος και παράγοντας υψηλἠς ποιότητας κοµπόστ. Οι συνοικιακοί κοµποστοποιητές «υιοθετούνται», ΔΩΡΕΑΝ, από οµάδες ανθρώπων ή φορείς που έχουν αποφασίσει ότι θα τους λειτουργούν και θα τους επιµελούνται οι ίδιοι, παίρνοντας το τελικο παραγόµενο compost. Η οµάδα του Re:Think αναλαµβάνει να κάνει ενηµερωτικά εργαστήρια σωστής χρήσης του κοµποστοποιητή, ενώ ο αγροτικός οργανισµός ΕΛΓΩ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναλαµβάνει την επιστηµονική επιµέλεια του παραγόµενου compost.
Τα αποτελέσµατα είναι ήδη πολύ σηµαντικά: στις συνοικίες όπου εφαρµόστηκε το πρόγραµµα έχει επιτευχθεί µείωση των παραγόµενων οργανικών υπολειµµάτων κατά 50%, ενώ σύµφωνα µε τους υπεύθυνους του RE:THINK PROJECT, η πλήρης ανάπτυξη ενός ολοκληρωµένου προγράµµατος συνοικιακής κοµποστοποίησης θα µπορούσε να οδηγήσει σε µείωση των συνολικών οργανικών υπολειµµάτων στο 10% των σηµερινών, µειώνοντας έτσι εντυπωσιακά τον όγκο των σύµµεικτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ ή άλλη µονάδα επεξεργασίας.
Το εγχείρηµα είναι µη κερδοσκοπικό και αποτελεί µια κοινωνική πρόταση αυτοδιαχείρισης που εµπλέκει τους ίδιους τους πολίτες στη διαδικασία υλοποίησης, ελέγχου και διαχείρισης του προγράµµατος. Μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί σε περιοχές που υπάρχουν χώροι πρασίνου και οµάδες πολιτών που ενδιαφέρονται να ζήσουν µε αξιοπρέπεια, χωρίς πρόσθετα δηµοτικά τέλη ή αλλη οικονοµική επιβάρυνση. Αυτό που χρειάζεται βεβαίως είναι πολιτική βούληση από τις αυτοδιοικητικές αρχές και σωστή ενηµέρωση των πολιτών. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη πληροφόρησης και ενηµέρωσης, το RE:THINK PROJECT πραγµατοποιεί πρακτικά εκπαιδευτικά σεµινάρια που έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες (και κυρίως τις νεότερες γενιές) στο τι σηµαίνει και ποια είναι τα οφέλη της κοµποστοποίησης και βεβαίως να τους εξοικειώσει µε τη διαδικασία.
Η συνοικιακή κοµποστοποίηση, σε συνδυασµό µε τα εργαστήρια της οµάδας πάνω σε τεχνικές επανἀχρησης και δηµιουργικής ανακύκλωσης, ενισχύει τη λογική της ολοκληρωµένης διαχείρισης των απποοριµάτων προς όφελος των ίδιων των πολιτών.
Σε µια περίοδο απαξίωσης του δηµόσιου συµφέροντος και των συλλογικών πρωτοβουλιών, εγχειρήµατα όπως αυτό του Re:THINK στην Καλαµάτα αποδεικνύουν ότι ένας εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριµµάτων µε αυτοδιαχειριστικά χαρακτηριστικά είναι υπαρκτός.
ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Οι πόλοι της Γης μετατοπίζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής

πηγή: left.gr
Οι πόλοι της Γης μετατοπίζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής
Οι μετρήσεις ενός δορυφόρου που χαρτογραφεί το γήινο βαρυτικό πεδίο δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι το λιώσιμο των πάγων προκαλεί μετατόπιση των γεωγραφικών πόλων.


Η θέση των πόλων δεν είναι σταθερή

Ο βόρειος και ο νότιος γεωγραφικός πόλος είναι τα σημεία από τα οποία διέρχεται ο άξονας περιστροφής της Γης. Αντίθετα από ό,τι θα φανταζόταν κάποιος, η θέση των πόλων δεν είναι σταθερή, αλλά εξαρτάται από μεταβολές στην κατανομή της μάζας του πλανήτη.

Ακόμα, μεγάλες συγκεντρώσεις μάζας όπως οι οροσειρές είναι γνωστό ότι προκαλούν τοπικές παραμορφώσεις στο γήινο βαρυτικό πεδίο. Αντίθετα, η απώλεια μάζας σε μικρές περιοχές μιας περιστρεφόμενης σφαίρας όπως η Γη οδηγεί σε μετατόπιση του άξονα περιστροφής προς το σημείο της απώλειας.

Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τις θέσεις των πόλων είναι η επίδραση των ωκεανών και της ατμόσφαιρας. Στην πορεία του χρόνου μεταβάλλονται διάφοροι παράγοντες, όπως η κατανομή της βροχής και του χιονιού, με αποτέλεσμα ο άξονας περιστροφής να εκτελεί μια περίπλοκη ταλάντωση, με περίοδο περίπου επτά ετών.

Υπάρχουν όμως κι άλλες μετατοπίσεις του άξονα ανεξάρτητες από αυτή τη φυσική ταλάντωση. Από τις αρχές του περασμένου αιώνα, οι μετρήσεις στην Ανταρκτική δείχνουν ότι ο νότιος πόλος μετατοπιζόταν κατά 10 εκατοστά το χρόνο προς τα δυτικά, μια μετατόπιση που δεν σχετίζεται με την περιοδική ταλάντωση και αποδίδεται στην αναπήδηση των εδαφών που παρέμεναν συμπιεσμένα κάτω από τον πάγο κατά την τελευταία περίοδο των παγετώνων.

Μετατόπιση κατά 1,2 μέτρα

Η κατάσταση άλλαξε το 2005, όταν ο νότιος πόλος έπαψε να κινείται προς τα δυτικά και άρχισε να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά. Η συνολική μετατόπιση από το 2005 ως σήμερα φτάνει τα 1,2 μέτρα.

Η νέα μελέτη αποδίδει αυτή την απότομη μεταβολή στην απώλεια πάγου στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική, αναφέρει το περιοδικό «New Scientist», το οποίο παρακολούθησε το συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα. Η ομάδα του Ζιανλί Τσεν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν χρησιμοποίησε δεδομένα της αποστολής GOCΕ της NASA που χαρτογραφεί το βαρυτικό πεδίο.

«Ένοχο» το λιώσιμο των πάγων

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σημαντικότεροι παράγοντες είναι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, η οποία χάνει 250 γιγατόνους τον χρόνο, η τήξη των ορεινών παγετώνων, που φτάνει τους 194 γιγατόνους, και η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική (απώλεια περίπου 180 γιγατόνων τον χρόνο).

Η μελέτη δείχνει μάλιστα να επιβεβαιώνει προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας η οποία εξέταζε την αντίστοιχη μετατόπιση στον βόρειο γεωγραφικό πόλο.

Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι η μετατόπιση του άξονα περιστροφής μπορεί να αποτελέσει για τους επιστήμονες έναν αξιόπιστο δείκτη της παγκόσμιας θέρμανσης.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Eσπερίδα με θέμα τα «Πράσινα Λιμάνια»

To ECOCITY πραγματοποιεί εσπερίδα με θέμα τα «Πράσινα Λιμάνια»
Το CISD στηρίζει και συμμετέχει ...

Ομιλία και τοποθέτηση πριν τον διάλογο, θα κάνουν οι:

Βασίλης Μιχαλολιάκος, Δήμαρχος Πειραιά
Γιώργος Ανωμερίτης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ
Κώστας Μουτζούρης, Καθηγητής και π. Πρύτανης ΕΜΠ, π. Γενικός Γραμματέας Λιμένων
Κώστας Χλωμούδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά
Νίκος Μπελαβίλας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Νίκος Μηλιώνης, Συγκοινωνιολόγος, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Οι μεγαλύτερες ΜΚΟ για το περιβάλλον αποχωρούν από την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα

ΠΗΓΉ: LEFT.GR

Μεγάλες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η WWF εγκατέλειψαν την διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στην Βαρσοβία, επειδή «δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».

«Η διάσκεψη της Βαρσοβίας, η οποία θα έπρεπε να σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στην μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Greenpeace, Oxfam, WWF, το ευρωπαϊκό τμήμα της οργάνωσης Φίλοι της Γης, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων και η Διεθνής ActionAid.
«Οι οργανώσεις και τα κινήματα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις τέσσερις γωνιές του κόσμου αποφάσισαν να κάνουν μια καλύτερη χρήση του χρόνου τους αποσυρόμενες από τις συνομιλίες στην Βαρσοβία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το διευθυντή της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού: «Παράλληλα με την υπαναχώρηση της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Καναδά και την έλλειψη σημαντικής βούλησης από άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις έφτυσαν στο πρόσωπο αυτών που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή».
«H Κίνα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά δεν έχει ακόμη μεταφράσει τις εθνικές της προσπάθειες σε εποικοδομητικές δεσμεύσεις στις συνομιλίες αυτές», πρόσθεσε o Ναϊντού.
Η διάσκεψη της Βαρσοβίας ολοκληρώνεται κανονικά την Παρασκευή, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι οποίες στόχευαν στο να τεθούν τα θεμέλια της συμφωνίας που αναμένεται να συναφθεί το 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι «οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν» εξέφρασε και η Επίτροπος της ΕΕ για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκααρντ:
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με το Ντέρμπαν, θα πρέπει να προχωρήσουμε», υποστήριξε αναφερόμενη σε προηγούμενη σύνοδο του ΟΗΕ το 2011.
«Στην διάσκεψη της Βαρσοβίας θα ληφθούν, το ελπίζω, κάποιες θέσεις, θα υπάρξει και μια άλλη διάσκεψη (το 2014) στην Λατινική Αμερική και η μεγάλη διάσκεψη στο Παρίσι το 2015 θα πρέπει να είναι μια διάσκεψη αποφάσεων κι όχι μια διάσκεψη γενικών συζητήσεων», σημείωσε από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψη στο Παρίσι το 2015 θα πρέπει υπάρξει μια τελική συμφωνία, νομικά δεσμευτική για την μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Χωροχρονικός χάρτης 2053 πυρηνικών δοκιμών από το 1945 έως σήμερα

ΠΗΓΉ: LEFT.GR
Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Ισάο Χασιμότο δημιούργησε έναν όμορφο μα και συνάμα τρομακτικό χάρτη που παρακολουθεί τη διαδρομή 2053 πυρηνικών δοκιμών μέσα στο χώρο και το χρόνο από το 1945 έως το 1998.
Η αρχή γίνεται με τη δοκιμή Trinity του Manhattan Project -του αμερικανικού πυρηνικού προγράμματος που κορυφώθηκε με την παραγωγή της ατομικής βόμβας η οποία επισφράγισε με τραγικό τρόπο το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- στο Λος Άλαμος το 1945.
Ο χάρτης κλείνει με τις πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν το Μάιο του 1998.
Για κάθε πυρηνική δοκιμή ανάβει μια κουκκίδα στο σημείο που διενεργήθηκε, ενώ στο πάνω μέρος της οθόνης παρουσιάζονται τα συνολικά στατιστικά ανά χώρα.
Ο Χασιμότο που ξεκίνησε το εγχείρημά του το 2003, δήλωσε πως σκοπός του είναι να δείξει “τον φόβο και την τρέλα των πυρηνικών όπλων”.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960 τα πράγματα κυλούν πολύ αργά. Στη συνέχεια ο αριθμός των πυρηνικών δοκιμών επιταχύνεται ραγδαίως.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Επιβεβαιώνεται η ευθύνη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων

Του Αργύρη Αργυρίου*
πηγή: ΑΥΓΗ

«Οι παρατηρήσεις στις αλλαγές του κλιματικού συστήματος βασίζονται σε πολλαπλές αποδείξεις. Οι επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί έχουν θερμανθεί, οι ποσότητες βροχής και χιονιού έχουν μειωθεί, η παγκόσμια μέση στάθμη της επιφάνειας των θαλασσών έχει ανεβεί και οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί.» 

 Qin Dahe συν-πρόεδρος της IPCC

Την 27η Σεπτεμβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η πολυαναμενόμενη νέα έκθεση της IPCC (Διακυβερνητικής Επιτροπής των Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή). Η έκθεση με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής είναι πολύ σημαντική, αφού δίνει τα επιστημονικά συμπεράσματα και άρα τα επιχειρήματα για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στην Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Βαρσοβία.
Πολλά είναι τα συμπεράσματα της Επιτροπής και σημαντικές οι εκτιμήσεις της. Είναι βέβαιο ότι ο πλανήτης θερμαίνεται. Ο ρυθμός ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έχει αυξηθεί και, σήμερα, ο πλανήτης μας είναι θερμότερος κατά 0,7 βαθμούς C από το 1950. Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις με αποτέλεσμα οι ωκεανοί να θερμαίνονται, να σημειώνονται αλλαγές στον παγκόσμιο κύκλο του νερού, να συνεχίσει η μείωση των χιονοπτώσεων και των παγετώνων, να ανέρχεται η μέση στάθμη των θαλασσών και να παρατηρούνται αλλαγές σε κάποιους κλιματικούς παράγοντες. Όπως σημειώνει η Επιτροπή: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ανθρώπινη επιρροή έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις αλλαγές που παρατηρούνται από τα μέσα του 20ού αιώνα». Η νέα αναφορά εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλαδή η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων με τις σχετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και η αποδάσωση είναι οι αιτίες για τις κλιματικές αλλαγές, με βεβαιότητα 95%, αυξημένη από την προηγούμενη αναφορά του 2007.
Η νέα αναφορά των εκτιμήσεων της IPCC παρουσιάζει αβεβαιότητα στο αν οι περίοδοι ξηρασίας έχουν αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, γι' αυτό δεν υπάρχει εκτίμηση για την αύξηση της σφοδρότητας και συχνότητάς τους. Το σίγουρο είναι ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, ιδιαίτερα στην Αφρική, θα εκτεθούν σε σοβαρές ελλείψεις νερού. Επίσης, δεν υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κλίμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Παραμένουν ακόμα αβέβαιες οι τοπικές κλιματικές αλλαγές, αφού κυβερνώνται από τις τοπικές φυσικές διαφοροποιήσεις του κλιματικού συστήματος.
Η θέρμανση του πλανήτη είναι ισχυρότερη στην Αρκτική, όπου ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίζεται, ενώ οι μόνιμα παγωμένες περιοχές λιώνουν. Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έχει μειωθεί τόσο πολύ, όσο δεν είχε για 2000 χρόνια και οφείλεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Οι αρκτικές περιοχές θερμαίνονται περισσότερο από τις υπόλοιπες. Η ταχύτερη θέρμανση, μέχρι το τέλος του αιώνα, μπορεί να εξαφανίσει το αρκτικό παγοκάλυμα κατά την θερινή περίοδο και την τήξη του 81% των μόνιμα παγωμένων περιοχών της αρκτικής. Επίσης οι ειδικοί επιστήμονες τώρα πια έχουν βάσιμα στοιχεία για τον τρόπο που τα παγοκαλύμματα της Γροιλανδίας και της Αρκτικής σπάνε και λιώνουν εμπλουτίζοντας τις θάλασσες με μεγάλες ποσότητες νερού. Η ατμόσφαιρα έχει περισσότερη ενέργεια και έτσι είναι δυνατό να παρατηρηθούν περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Βέβαια υπάρχει μια δυσκολία να διαχωριστούν επακριβώς οι φυσικές τάσεις από εκείνες που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή. Για την Ευρώπη αυτά σημαίνουν ότι οι κρύοι πολικοί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν ψυχρότερους χειμώνες, περισσότερες βροχές στα βόρεια και μεγαλύτερες ξηρασίες στον Νότο.
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει γρήγορα, αφού νέες ποσότητες νερού, προστίθενται από το λιώσιμο των παγετώνων και το θερμότερο από πριν νερό διαστέλλεται και αυξάνεται ο όγκος του. Ο μέσος όρος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι περίπου 3 εκ. τον χρόνο, διπλάσιο από τον μέσο όρο που παρουσιάστηκε κατά τον 20ό αιώνα. Με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τη θέρμανση των ωκεανών και τις μελέτες για τον τρόπο καταστροφής των παγοκαλυμμάτων κατά το τέλος των εποχών των παγετώνων, οι επιστήμονες της IPCC, με μεγάλη βεβαιότητα, εκτιμούν ότι κατά το τέλος του αιώνα η μέση άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι στα επίπεδα των 98 εκατοστών, απειλώντας σημαντικά τις παράκτιες περιοχές. Σημαντικό θέμα όμως για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι η μείωση του διαλυμένου στο θαλασσινό νερό οξυγόνου, αφού το θερμότερο νερό συγκρατεί λιγότερο.
Πολλοί επιστήμονες εκφράζουν τον φόβο ότι φυσικές διεργασίες μπορεί να επιταχύνουν τη θέρμανση του πλανήτη. Για παράδειγμα το λιώσιμο των μόνιμα παγωμένων ωκεανών μπορεί να απελευθερώσει το παγωμένο μεθάνιο. Η συμβολή του μεθανίου στη θέρμανση του πλανήτη είναι πολύ σημαντική, αφού το μεθάνιο είναι πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα.
Η IPCC εκφράζει αβεβαιότητα για το πόσο θα θερμανθεί ο πλανήτης μας αυτόν τον αιώνα και με ποιά ταχύτητα θα συμβεί αυτό. Αυτό εξαρτάται και από το πόσο είναι δυνατό να μειωθούν οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες. Για να παραμείνουμε σε επίπεδα των 2 βαθμών C στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, πιθανόν να χρειάζεται να σταματήσουν ολοκληρωτικά οι εκπομπές αερίων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η επιτροπή εκτιμά επίσης ότι, η μείωση του ρυθμού θέρμανσης, ιδιαίτερα του Ειρηνικού, που παρατηρήθηκε πρόσφατα, δεν αλλάζει τίποτα από την εικόνα που είχαμε μέχρι τώρα, δηλαδή πώς τα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν τη θερμότητα και θερμαίνουν τον πλανήτη. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες της IPCC, έθεσαν και το ανώτερο όριο με το οποίο μπορούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες να φορτίσουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Αν ξεπεραστεί το όριο αυτό τότε η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει μη αναστρεπτές αλλαγές στο κλιματικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι το όριο, για να μείνει η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα στα ανεκτά επίπεδα των 2 βαθμών C από την προβιομηχανική εποχή, είναι 1 τρισεκατομμύριο τόνοι άνθρακα που θα διαχύσουν τα ανάλογα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Υπολογίζεται ότι ήδη, έχει καεί η μισή ποσότητα. Παράλληλα προειδοποιούν ότι, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να ξεπεράσει το όριο αυτό μέσα σε λίγες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναστροφή της κατάστασης. Οι εκτιμήσεις της επιτροπής επιβεβαιώνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και επελαύνει.
Η πολυσυζητημένη νέα κλιματική συμφωνία που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι μια ακόμη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Λίγος καιρός μένει στην ανθρωπότητα να καταφέρει να συνεργαστεί δημιουργικά για τη σύνταξη και αποδοχή της νέας συμφωνίας. Υπενθυμίζουμε ότι η νέα συμφωνία πρέπει να είναι έτοιμη το 2015 για να αρχίσει η εφαρμογή της από το 2020.

* Ο Αργύρης Αργυρίου είναι γεωλόγος - περιβαλλοντολόγος, μέλος Γραμματείας Τμ. Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ξεκίνησε η 19η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

πηγή: left.gr
Από σήμερα έως τις 24 Νοεμβρίου διεξάγεται στη Βαρσοβία η 19η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη μείωση των αέριων ρύπων αλλά και μια ακόμη για το καθεστώς που θα διέπει τις παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2020.


Η επίσημη σελίδα της Συνδιάσκεψης: http://www.cop19.gov.pl/ - Ζωντανή μετάδοση των εργασιών
Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η γνωστή σαν πρωτόκολλο του Κυότο, έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο και δόθηκε παράταση, από την Συνδιάσκεψη της Ντόχα, μέχρι το 2020.  Όμως, η παράταση του πρωτοκόλλου του Κυότο καλύπτει πια μόνο το 13% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, ποτέ  δεν επικύρωσαν την συμφωνία αυτή, οι μεγάλοι ρυπαντές, Κίνα και Ινδία δεν είχαν συμπεριληφθεί στην συμφωνία, ενώ χώρες, όπως ο Καναδάς, αποχώρησαν και η Ιαπωνία και η Ρωσία δεν δέχονται να συμμετέχουν στις δεσμεύσεις της παράτασης του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Από την Συνδιάσκεψη του Ντέρμπαν έχει συμφωνηθεί να ετοιμαστεί μια νέα συμφωνία, που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο Κυότο στην εκπνοή του.
Για μια νέα συμφωνία και νέο καθεστώς στις εκπομπές αερίων ως το 2020

Οι συνομιλίες θα έχουν σαν θέμα τους δύο σημαντικές συμφωνίες. Η πιο σημαντική είναι η προετοιμασία μιας παγκόσμιας συμφωνίας, φιλόδοξης να συμπεριλάβει όλες τις χώρες και όλους τους ρυπαντές με δεσμευτικό νομικά τρόπο. Η συμφωνία αυτή πρέπει να είναι αποτελεσματική και να έχει σκοπό τη μείωση των αέριων ρύπων, αλλά και να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή και την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. Η συνθήκη αυτή πρέπει να είναι έτοιμη το 2015, στην Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει στο Παρίσι, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της από το 2020.
 Η δεύτερη συμφωνία,  σημαντική και αυτή, που θα πρέπει να συζητηθεί στην Βαρσοβία, αφορά το καθεστώς που θα διέπει τις παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2020.
Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν την ιστορική ευθύνη όχι μόνο να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και να βοηθήσουν τις χώρες του τρίτου κόσμου να προσαρμοστούν στις συνέπειες της. Έτσι, θέμα συζήτησης είναι και ο μηχανισμός χρηματοδότησης των φτωχότερων χωρών, που θα ανοίξει την πόρτα ώστε, οι φτωχές  χώρες να λάβουν μια αποζημίωση για τις απώλειες και τις ζημιές που μπορεί να υποστούν από τις κλιματικές αλλαγές, με σημαντικό ζητούμενο την συγκέντρωση πόρων.
Οι ανάγκες χρηματοδότησης
Για να μπορέσει το ταμείο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές χρειάζεται τα κονδύλια που υποσχέθηκαν οι  αναπτυγμένες χώρες, 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2012   και άλλα εκατό από το 2020 και μετά. Στη Συνδιάσκεψη της Ντόχα, οι αναπτυγμένες χώρες δήλωσαν ότι συγκέντρωσαν τα 30 δισεκατομμύρια, πράγμα όμως που έχει αμφισβητηθεί από ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς. Πολλές είναι και οι αμφιβολίες που εκφράζονται, αν τελικά το ειδικό αυτό ταμείο καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα αναγκαία ποσά. Είναι φανερό ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν δέχονται να δεσμευτούν, αφού η οικονομική ύφεση και οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας που τις κυβερνούν, τις αναγκάζει να είναι πολύ φειδωλές.
Η υποβάθμιση των δασών
Ένα από τα μεγάλα θέματα που θα συζητηθούν και πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, είναι η προώθηση δράσεων για την Μείωση των Εκπομπών από την Αποδάσωση και Υποβάθμιση των δασών, ένα πρόγραμμα γνωστό σαν REDD+. Η προσπάθεια του προγράμματος είναι η μείωση των εκπομπών λόγω αποδάσωσης και αναστροφή της καταστροφής των δασών. Συγχρόνως έθεσε και κίνητρα για την οικονομική επιδότηση της σύλληψης άνθρακα από τα δάση. Οι δυσλειτουργίες του συστήματος κατάφεραν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέτρου, ενώ, τα μείζονα θέματα όπως τα δικαιώματα των ιθαγενών που ζουν στις δασικές κοινότητες, η προστασία της βιοποικιλότητας και οι κανόνες επέμβασης στα τροπικά δάση, παραμένουν ακόμα άλυτα. Οι χώρες, όμως,  είναι πια αναγκασμένες να ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους και να απαντήσουν στα σοβαρά ερωτηματικά που έχουν τεθεί για την παρακολούθηση της αποδάσωσης και υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη συστημάτων αποτελεσματικής δασοπροστασίας. Ας ελπίσουμε ότι οι αιτιάσεις ΜΚΟ, όπως το WWF, δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή: Η παρούσα κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια
Η νέα έκθεση της IPCC (Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή)  εκφράζει την πεποίθηση, με βεβαιότητα 95%, ότι,  η παρούσα κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια. Το σίγουρο είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν θα αφήσουν ούτε τις αναπτυγμένες, ούτε τις αναπτυσσόμενες χώρες ανεπηρέαστες. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σημαντικές και το οικονομικό κόστος που θα προξενήσουν είναι τόσο τεράστιο, που δεν πρέπει να συνεχίσουμε να αδιαφορούμε. Οι υπεκφυγές, η άρνηση αντιμετώπισης των προβλημάτων, οι ιδεοληψίες, η εθελοτυφλία και η συνέχεια του «business as usual» δεν προσφέρουν καμιά λύση, όταν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι ορατές.   Χρειάζεται άμεση δράση, τολμηρές προτάσεις, πολιτική βούληση και σοβαρή δέσμευση για να βρεθούν λύσεις, για την σωτηρία της Ανθρωπότητας.
(πληροφορίες από παλαιότερο άρθρο του Αργύρη Αργυρίου, γεωλόγου-περιβαλλοντολόγου  και μέλος της  Γραμματείας του Τμ. Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στις Οικοτριβές)
Διαβάστε σχετικά:
Έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ: Φταίει ο άνθρωπος για την (ολοένα επιταχυνόμενη) κλιματική αλλαγή 

Η ευθύνη του ανθρώπου για την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας είναι πιο βέβαιη παρά ποτέ και η μέση θερμοκρασία της Γης πρόκειται να αυξηθεί κατά 0,3 ως 4,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2011, σύμφωνα με τη νέα έκθεση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που υιοθετήθηκε στις 27/9/13 στη Στοκχόλμη.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα του μέλλοντος, εξελίσσεται σήμερα» 
Συνέντευξη με τον Σεβαστιανό Μοιρασγεντή, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την τελευταία έκθεση του IPCC του ΟΗΕ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

'Πράσινο φως' στη Monsanto για εισαγωγή & κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στην Ε.Ε

πηγή: left.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά στην ΕΕ δύο μειγμάτων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που προορίζονται για ζωικές τροφές, ελλείψει μιας συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για την απαγόρευσή τους.
Με την απόφαση αυτή επιτρέπεται η κυκλοφορία στην αγορά του SmartStax, ενός μείγματος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού του ομίλου Monsanto, και του PowerCore Maze, ενός μείγματος πολλών γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών που παράγονται από τους ομίλους Monsanto και Dow.
Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την πώληση γύρης για μέλι, στην οποία μπορεί να εμπεριέχονται ίχνη καλαμποκιού MON810, το οποίο είναι προϊόν του ομίλου Monsanto και είναι επίσης το μόνο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται στην ΕΕ.
Με την απόφαση αυτή ανέρχονται σε 51 οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί των οποίων επιτρέπεται η εισαγωγή και η πώληση στην ΕΕ για την διατροφή.
Ο όμιλος Monsanto έχει ζητήσει ακόμη την ανανέωση της άδειας καλλιέργειας του MON810, η οποία είχε χορηγηθεί για 10 χρόνια το 1998.
Η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει όσον αφορά το αίτημα αυτό και ελλείψει απόφασης, το γενετικά τροποποιημένο αυτό καλαμπόκι εξακολουθεί να καλλιεργείται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ρουμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Σλοβακία. Το 2008 είχαν υιοθετηθεί ρήτρες διασφάλισης βάσει των οποίων απαγορεύεται η καλλιέργειά του στην Γαλλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.
Διαβάστε περισσότερα για την Monsanto εδώ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

30 ακτιβιστές βρίσκονται στη φυλακή γιατί πιστεύουν ότι η Αρκτική πρέπει να σωθεί. ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ

πηγή: greenpeace.org

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών μας και την οριστική απαγόρευση των εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική που είναι πραγματική απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ζήτα από την Πρεσβεία της Ρωσίας την απελευθέρωση των ακτιβιστών μας   ΕΔΩ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Greenpeace: Ραντεβού στο Σύνταγμα Στις 15 Σεπτεμβρίου

Στις 15 Σεπτεμβρίου, γίνε κι εσύ μέρος της δράσης μας για την Αρκτική! Πάρε το ποδήλατό σου και έλα στο Ice Ride, την ποδηλατοδράση που διοργανώνει η Greenpeace σε 75 πόλεις σε όλο τον κόσμο για την προστασία της Αρκτικής και του πλανήτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Δήλωσε ΤΩΡΑ συμμετοχή στο event!
Θα μας βοηθήσει πολύ να ξέρουμε από πριν πόσοι περίπου θα είμαστε.
Κάνε SHARE και TWEET. Μοιράσου το με όσους περισσότερους μπορείς.
Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει η δράση μας!
Το Ice Ride θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 17.30 με τελικό προορισμό τον Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο. Εκεί θα βγάλουμε μία ομαδική φωτογραφία-έκπληξη που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο! Και κάτι ακόμα: μπορείς να έρθεις και χωρίς ποδήλατο, κατευθείαν στον Μπάτη. Βλέπεις, η δράση θέλει καλοπέραση… γι’ αυτό, μετά την ποδηλατοπορεία, έχουμε γιορτή!
Σε χρειαζόμαστε για να οργανώσουμε μαζί τη μεγαλύτερη ποδηλατοπορεία που έγινε ποτέ!

Είσαι μέσα;
Τάκης Γρηγορίου
Yπεύθυνος για θέματα
Κλιματικών Αλλαγών & Ενέργειας
Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς. Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών. Υποστήριξέ μας.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οργή και απόγνωση των δασολόγων

Με αφορμή τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών, τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων και τις διαθεσιμότητες – απολύσεις.
Για διάλυση της υπηρεσίας τους και πλήρη απαξίωση, κάνουν λόγο οι δασολόγοι με αφορμή τις επικείμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών, τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων, με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις. Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων:
“Το πλαίσιο που κινείται η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό σε κάθε εργαζόμενο. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες νέων ανάλγητων πρωτοβουλιών της σε όλα τα επίπεδα του Δημόσιου βίου, που αντιβαίνουν σε κάθε λογική σκέψη, με μοναδικό  στόχο την εξαφάνιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων..
Με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών, τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων, με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις, σφυροκοπείται αδιάκοπα το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή δουλειά, υποβαθμίζονται ή και διαλύονται υπηρεσίες και δομές, που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες και υποχρεώνονται οι πολίτες να πληρώνουν πιο ακριβά γι’ αυτές τις υπηρεσίες. Η περιβόητη “μοριοδότηση” που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελεί το όχημα για τις διαθεσιμότητες – απολύσεις.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα μέτρα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από χώρο δουλειάς και υπηρεσία, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, ανεξάρτητα από τρόπο πρόσληψης και προσόντα. Αυτά που λένε κυβερνητικοί παράγοντες περί “σκληρού ΑΣΕΠ”, “…περί μπροστινής πόρτας”, αποτελούν φτηνά κόλπα ενίσχυσης του “διαίρει και βασίλευε” των εργαζομένων και προσπάθεια υπονόμευσης και αποδυνάμωσης κάθε αντίδρασης.
Η Δασική Υπηρεσία, μια Υπηρεσία που έχει ιδιαίτερα νευραλγικό ρόλο και έργο στην προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας, δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις συμφερόντων που επιδιώκουν εδώ και χρόνια την αποδυνάμωση ή και τη διάλυσή της .
Οι κύκλοι αυτοί επανέρχονται, αυτή τη φορά με Κυβερνητικό μανδύα και δικομματική κάλυψη, ταυτιζόμενοι με απόλυτο τρόπο με τη λογική της διάλυσης των δομών του κράτους που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και της δημόσιας περιουσίας.
 Η Ένωσή μας καλεί τα πολιτικά κόμματα, τις περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς, τα επιμελητήρια, και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις  να πάρουν θέση για την επιχειρούμενη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας.
Μετά τη συνεχή εκχώρηση τα τελευταία χρόνια κρίσιμων αρμοδιοτήτων στη νέα «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και τη θεσμική είσοδο των ιδιωτικών θηροφυλάκων σε αμιγώς δασικές δραστηριότητες, τις απανωτές τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια που «συμπτωματικά» μείωναν τη δασική προστασία, βλέπουμε να εξελίσσεται «εν κρυπτώ» το τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού τους με πρόσχημα αυτή τη φορά, το σχέδιο οργανογράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στο οργανόγραμμα – τερατούργημα που εγκρίθηκε στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ο Τομέας των Δασών συρρικνώνεται μέχρις εξαφανίσεως. Καταργείται η Ειδική Γραμματεία Δασών και η Γενική Διεύθυνση Δασών από έξι διευθύνσεις και μία υποδιεύθυνση με είκοσι επτά τμήματα σήμερα, συρρικνώνεται σε τρεις Διευθύνσεις με έντεκα ή δώδεκα τμήματα. Διασπάται ο εκ φύσεως ενιαίος (επιστημονικά και διοικητικά) τομέας δασών και οι πλέον κρίσιμες αρμοδιότητες των δασικών χαρτών, του δασολογίου, της προάσπισης των συμφερόντων του δημοσίου και οι προστατευόμενες περιοχές, μεταφέρονται στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας που για ευνόητους – προσχηματικούς λόγους μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού.
Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ ήταν γνωστό ότι ο Τομέας μας είχε αξιολογηθεί από Έλληνες και Γάλλους εμπειρογνώμονες σε πολλά επίπεδα και είχε ήδη εγκριθεί το οργανόγραμμα του από την Κυβερνητική επιτροπή Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με δική της πρωτοβουλία,  επανέφερε «εν κρυπτώ» το θέμα και έκανε τη δική της αξιολόγηση. Ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τους σκοπούς αυτής της προσπάθειας και που τελικά αποσκοπεί .
Για την Ένωσή  μας είναι βέβαιο ότι το έκτρωμα αυτό, εκτός από το στόχο της δραματικής μείωσης του προσωπικού, στην ουσία εξυπηρετεί την υλοποίηση και του άλλου πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, που αφορά στα δασικά οικοσυστήματα και τη δημόσια περιουσία.
 Μιας πολιτικής, που θέλει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τα δάση, βορρά στο μεγάλο κεφάλαιο,  που επιδιώκει την πλήρη και άνευ όρων παράδοση όλων των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα ασκούσε η δημόσια δασική υπηρεσία στα ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς κανένα έλεγχο και με καταστρεπτικές συνέπειες στα δάση, τη δημόσια περιουσία, αλλά και στη επιβίωση των φτωχών κατά τεκμήριο ορεινών πληθυσμών.
Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ καταγγέλλει την όλη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και τη συστηματική αποποίηση των ευθυνών της για τις επιλογές αυτές. Καταδικάζουμε  τον συντεχνιακό καιροσκοπισμό που δυστυχώς κυριαρχεί ακόμη και σήμερα, με προφανείς επιδιώξεις και οδηγεί στον κλαδικό και επιστημονικό κανιβαλισμό  και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής,
Για την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων αυτό είναι ένα σκηνικό πλήρους απαξίωσης, αδιεξόδου και παρακμής, χαρακτηριστικό της πολιτικής, επιστημονικής και κοινωνικής αποδόμησης της Χώρας μας που συντελείται με ευθύνη της Κυβέρνησης”.
Πηγή: www.cretalive.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Έκκληση ελληνικών φιλειρηνικών οργανώσεων Για αποπυρηνικοποιημένη Mέση Aνατολή

πηγή: ΑΥΓΗ
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Μεσόγειο του Ιαπωνικού «Πλοίου της Ειρήνης» που πραγματοποιεί το γύρο της γης για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα και την πυρηνική απειλή, οι υπογράφουσες ελληνικές φιλειρηνικές οργανώσεις που συμμετέχουμε στην Ελληνική Επιτροπή Υποδοχής του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά στις 18 Αυγούστου 2013, απευθύνουμε την ακόλουθη έκκληση:

Η Μέση Ανατολή είναι η πιο εύφλεκτη η περιοχή της γης με πολλές εστίες σύγκρουσης. Απορροφά σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Δοκιμάζεται από ξένες επεμβάσεις, αιματηρότατους πολέμους, κατοχές και καταπατήσεις δικαιωμάτων, με πρώτο το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967.

Ανησυχούμε έντονα για το ενδεχόμενο μετατροπής της Μ. Ανατολής και σε πεδίο πυρηνικού ανταγωνισμού. Στην περίπτωση αυτή, η απειλή για την ευρύτερη περιοχή μας και την παγκόσμια ειρήνη θα είναι τεράστια.

Ο κίνδυνος διασποράς των πυρηνικών όπλων στη Μ. Ανατολή είναι μεγαλύτερος απ΄ οπουδήποτε αλλού. Ήδη υπάρχει το παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής μπορεί να υποκύψουν στον πειρασμό απόκτησης πυρηνικών όπλων στο μέλλον. Από την άλλη, δεν μας διαφεύγει ότι το ζήτημα αυτό χρησιμοποιείται και σαν πρόσχημα για νέες επεμβάσεις και πολεμικές απειλές.

Πηγή ανησυχιών είναι και η εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων, με τα ερωτήματα γύρω από την ασφάλειά τους να εντείνονται μετά και την τραγωδία και της Φουκουσίμα, ενώ τα απόβλητά τους είναι πολύ πιθανό να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε θάλασσα θανάτου και τις χώρες της περιοχής σε τοξικές χωματερές.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε στόχο προτεραιότητας την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Πρόταση ζωής για την περιοχή και όλη την ανθρωπότητα και μεγάλο βήμα στον αγώνα για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων παντού στον κόσμο.

Ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων της Γ.Σ. του ΟΗΕ και υποστηρίζουμε τη σύγκληση από τον ΟΗΕ διεθνούς διάσκεψης για τον στόχο αυτό.

Καλούμε το Ισραήλ, μόνη χώρα της περιοχής που δεν έχει προσχωρήσει στη Συμφωνία μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ) να το κάνει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από καμία χώρα. Δεν αποτελούν μέσα άμυνας τα όπλα αυτά, ούτε υπάρχει άμυνα απέναντί τους. Έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με γνωμοδότησή του το 1996.

Υπογράφουν

-Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου

-Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού

-Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (μέλος της IPPNW – Νόμπελ Ειρήνης 1985)

-Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ – μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

-]Συνυπογράφει η Ιαπωνική ΜΚΟ «Πλοίο της Ειρήνης», που έχει συμβουλευτική θέση στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Μύκονος ή Μοίκονος

Του Πέτρου Κατσάκου
πηγή: ΑΥΓΗ

Μπορεί να φαντάζει οξύμωρο ότι η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» Μύκονος φιλοδοξεί να εμπνεύσει και άλλους τόπους, όμως ισχύει εδώ ό,τι και για την υπόλοιπη Ελλάδα: η διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συνεπακόλουθη λεηλασία του πλούτου των κοινοτήτων ισοδυναμεί με διάλυση της κοινωνίας. Εκεί, λοιπόν, στη Μύκονο, πίσω από την τουριστική βιτρίνα και την απαστράπτουσα χλιδή των κοσμικών, υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες που αντιστέκονται και μάχονται για ένα καλύτερο αύριο.

Την ώρα που η τουριστική βιτρίνα των Κυκλάδων έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια, μια ομάδα ενεργών πολιτών του νησιού δημιούργησε έναν αστικό μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία ΜΟΙΚΟΝΟΣ. Ο συνεταιρισμός έχει αντικείμενο την ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, σε χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και γυαλί. Ο συνεταιρισμός είναι μεν μη κερδοσκοπικός, παράγει όμως κέρδος από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, το οποίο κέρδος, με εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του συνεταιρισμού και αποφάσεις της γενικής συνέλευσης επανεπενδύεται στον συνεταιρισμό και επιστρέφει στην κοινωνία καλύπτοντας κοινές ανάγκες, κυρίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας του νησιού.

 Πίσω από τη βιτρίνα

Από το λιμάνι και τη χώρα του νησιού, μέχρι στον περιφερειακό δρόμο, αλλά και σε όλες σχεδόν της περιοχές, τόνοι σκουπιδιών σχηματίζουν βουνά και ο όγκος των απορριμμάτων υπολογίζεται αυτή τη στιγμή, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 80 τόνους! Ο χρόνιος προβληματισμός των κατοίκων για τη σχεδόν ανύπαρκτη ανακύκλωση στο νησί, την άθλια κατάσταση του ΧΥΤΑ Μυκόνου και την αδιαφορία των ανεύθυνων τοπικών αρχόντων τούς οδήγησε στην απόφαση να πάρουν την υπόθεση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης στα χέρια τους. «Ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με διάφορους κατοίκους του νησιού έχουμε εγγράψει στον συνεταιρισμό περίπου 150 μέλη, με δικαίωμα μίας ψήφου, τα οποία έχουν αγοράσει από μία συνεταιριστική μερίδα αξίας 100 ευρώ. Κατ' αυτόν τον τρόπο βρέθηκε ένα αρχικό κεφάλαιο για την αγορά μέρους του εξοπλισμού και την κάλυψη των πρώτων απαραίτητων εξόδων» εξηγεί ο Σταύρος Ασημομύτης.

Τα μέλη του ΜΟΙΚΟΝΟΣ έχουν νοικιάσει μια αποθήκη, σχετικά μικρή, αλλά σε πολύ καλή τοποθεσία, και καλούν τον κόσμο «για αρχή να φέρνει τα ανακυκλώσιμα προϊόντα διαλεγμένα σωστά και καθαρά στην αποθήκη, όπου θα γίνεται δεύτερη διαλογή στους εσωτερικούς κάδους. Στην αποθήκη υπάρχουν ήδη εργαζόμενοι-μέλη του συνεταιρισμού, που πρεσάρουν και αποθηκεύουν, συνεπικουρούμενοι από εθελοντές κατοίκους του νησιού. «Είμαστε ήδη σε επαφές με μεταπράτες στην Αττική και προσπαθούμε να κάνουμε διαλογή σε όσους περισσότερους κωδικούς μπορούμε για να λειτουργήσει σωστά ως ανακύκλωση και να αυξήσουμε την κερδοφορία του συνεταιρισμού» εξηγεί ο Σταύρος Ασημομύτης, παρουσιάζοντας την πρόταση του συνεταιρισμού για δημόσια, κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων: «Έχουμε πλέον καλύψει τον βασικό εξοπλισμό (πρέσα, περονοφόρο/κλαρκ, παλετοφόρο, ζυγαριά) και έχουμε βρει φορτηγάκι για να αρχίσουμε να συλλέγουμε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα από διάφορες επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Μυκόνου. Πολλοί εθελοντές/μέλη έχουν αφιερώσει τις δυνάμεις τους στη λειτουργική διαμόρφωση του χώρου και στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της αποθήκης, έχουμε ξεπεράσει τον αρχικό σκόπελο της Εφορίας έχοντας κάνει έναρξη λειτουργίας επιτηδεύματος και καθημερινά το ενδιαφέρον των πολιτών αυξάνεται».

 Ο αμαρτωλός ΧΥΤΑ των 6 εκατομμυρίων

Ο ΧΥΤΑ Μυκόνου εγκαινιάστηκε το 2009, στοίχισε 6 εκατ. ευρώ, όμως δεν παραδόθηκε ποτέ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα το έργο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης. Οι πληροφορίες που έρχονται κατά καιρούς, αλλά και οι καταγγελίες που έχουν γίνει, φανερώνουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο κοσμοπολίτικο νησί. Ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι μεμβράνες του ΧΥΤΑ έχουν καταστραφεί, ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί, τα φρεάτια έχουν σπάσει. Ο δρόμος που οδηγεί προς τον ΧΥΤΑ έχει καταστραφεί, ενώ παράλληλα είναι γεμάτος με κάθε λογής διάσπαρτα απορρίμματα. Το εξωφρενικό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι το συγκεκριμένο έργο δεν έχει παραληφθεί επισήμως από τον Δήμο Μυκόνου, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην πορεία και της αδυναμίας αντιμετώπισής τους από τη δημοτική αρχή.

Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, τα μεταφερόμενα απορρίμματα, με πλοίο «ferry boat ανοικτού τύπου, από Μύκονο προς Ελευσίνα και με προορισμό το Κέντρο Διαλογής Ασπροπύργου, είναι σύμμεικτα απορρίμματα και όχι ανακυκλώσιμα, ως θα όφειλαν με βάση τη σύμβαση μεταξύ Δήμου Μυκόνου και Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ενώ παρατηρείται ακόμη και το απαράδεκτο φαινόμενο να παραμένουν επί μέρες αρόδο στο λιμάνι πλοία φορτωμένα με σκουπίδια».

Την «εξαγωγή» σκουπιδιών από τη Μύκονο στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν καταγγείλει πολλές φορές τόσο εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και μέλη της κίνησης πολιτών «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» που έγιναν πρόσφατα μάρτυρες μιας νέας μεταφοράς αποβλήτων από τον Δήμο Μυκόνου προς το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, μέσω της Ελευσίνας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους προς τον περιφερειάρχη Αττικής «οι διακινητές χρησιμοποίησαν το παράνομο (δεν διαθέτει άδεια) λιμάνι της Βλύχας, όπως διαβεβαίωσαν οι λιμενικοί που κλήθηκαν να ελέγξουν τη νομιμότητα της μεταφοράς και της προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων».

Τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν διαρκείς και έντονες καταγγελίες πολιτών της Μυκόνου για πλημμελή συγκομιδή των απορριμμάτων και για μη λειτουργία της ανακύκλωσης (με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ). Καταγγέλλεται ανυπαρξία ξεχωριστής διαλογής των ανακυκλώσιμων, αφού οι μπλε κάδοι στη Μύκονο δέχονται σύμμεικτα απορρίμματα, όπως και οι πράσινοι κάδοι, συλλέγονται από κοινού με αυτούς (στο ίδιο απορριμματοφόρο) και δεν είναι γνωστή καμία άλλη διαδικασία διαλογής - διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων. Με την εξαίρεση της συλλογής γυαλιού, που γίνεται μόνο το καλοκαίρι, με κοντέινερς που τοποθετούνται έξω από μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης του νησιού.

Λίγο πριν από το Πάσχα και μετά από παρατεταμένη "χειμέρια νάρκη", οργανώθηκε αποστολή κοντέινερς από το λιμάνι της Μυκόνου στο λιμάνι της Ελευσίνας και από εκεί στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Υποτίθεται πως μεταφέρθηκαν τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι μαρτυρίες, όμως, τόσο από τη Μύκονο όσο και από την Ελευσίνα μιλούν για έντονη δυσοσμία και για εικόνα που προσιδιάζει σε σύμμεικτα απορρίμματα και όχι σε ανακυκλώσιμα υλικά.

Τα κέρδη θα επιστρέψουν στην κοινωνία

Και ενώ κάποιοι στη Μύκονο προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρύψουν το πρόβλημα των σκουπιδιών κάτω από το χαλί, οι ενεργοί πολίτες του νησιού πήραν την απόφαση να «καθαρίσουν» τη Μύκονο, κόντρα στην αδιαφορία των αρχών που προτιμά να ασχολείται με τη φιλοξενία «σκουπιδιών» της αμερικανικής τηλεόρασης, παρά με τα βουνά των σκουπιδιών που πνίγουν το νησί. «Οι σχέσεις μας με τον Δήμο Μυκόνου είναι καταρχήν ανύπαρκτες, καθ' ότι θέλαμε πρώτα να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε εμείς οι πολίτες, μόνοι μας, να σταθούμε στα πόδια μας. Από την πλευρά του, ο δήμος, ποιεί την νήσσαν σχετικά με την ύπαρξή μας, γαντζωμένος στις παρελθούσες αμαρτωλές σχέσεις του με την ΕΕΑΑ. Δεν θα αργήσει βεβαίως η ώρα που, με την πίεση του κόσμου, θα μας αντιληφθεί, καθ' όσον είμαστε οι μοναδικοί που κάνουμε πράξη την ανακύκλωση στο νησί» υποστηρίζουν τα μέλη του ΜΟΙΚΟΝΟΣ, που υπόσχονται πως τα τυχόν κέρδη από το συνεταιριστικό εγχείρημα θα επιστρέψουν στην τοπική κοινωνία μέσα από την οικονομική ενίσχυση δομών, όπως το ιατρικό κέντρο του νησιού, αλλά και τα σχολεία της Μυκόνου.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: 5 Ιουνίου… και κάθε ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ
Καταστατικό Πρωτ. Αθηνών 13751/2012, 11/9/2012 – ΑΦΜ:998133930, ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Θερμοπυλών 92,12461 – Mail: desk@nfgr.org 

Αρ.πρωτ.19/2013
28/5/2013
5 Ιουνίου… και κάθε ημέρα,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας, επηρεάζει δυσμενώς και περιθωριοποιεί  όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τη νεολαία. Η κρίση αυτή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στα «χολερικά χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου» και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ανθρωπιστική κρίση: Αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, ανεργία 21%, έλλειψη ελπίδας, αδιαφορία για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον(Ανακοίνωση των ΦτΦ, Ιούνιος 2012)

Ένα χρόνο μετά την παραπάνω ανακοίνωση που εκδώσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2012, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε όλα τα επίπεδα. Η επίσημη ανεργία τον Ιανουάριο του 2013 σκαρφάλωσε στο 27,2%, η δε πρόβλεψη του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το τέλος του 2013 την ανεβάζει στο 30,2%. Η ανεργία στους νέους έφτασε στο 59,9%, ενώ στις ηλικίες μέχρι 24 ετών εκτινάχθηκε στο 64,2%.
Στον τομέα του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος γίνονται βήματα προς τα πίσω, με αποτέλεσμα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Η κρίση χτυπάει αλύπητα το περιβάλλον, όμως πού είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος;» (10/12/2012).

Οι ΦτΦ επιβεβαιώνουν ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και οι συνεργάτες του ήταν στην χώρα μας, ήταν όμως απών από την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (Ντόχα, Κατάρ 26/11/-7/12/2013) και πανταχού παρών στη δρομολόγηση και εφαρμογή αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών όπως:
1.       τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη,
2.       την αντιορθολογική/αντιοικονομική/αντιοικολογική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων,
3.       την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την παραχώρηση της παραλίας του Σαρωνικού στα μεγάλα συμφέροντα,
4.       την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ,
5.       την μη προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής (2011),
6.       τη συνέχιση των έργων για την εκτροπή του Αχελώου,
7.       την κατάργηση και συγχώνευση των  Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  από 29 σε 14,
8.       τη νομιμοποίηση καταπατήσεων γης και αυθαιρέτων κτισμάτων,
9.       τη μη προώθηση της κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών (οι γειτονικές παραλίμνιες χώρες την έχουν κυρώσει),
10.    τη διάλυση του Πράσινου Ταμείου (επιταχύνεται και με την πρόσφατη απομάκρυνση του προέδρου κ.Σερράου που διορίστηκε το 2011 με τετραετή θητεία),
11.   τη βεβήλωση των ορεινών όγκων και του τοπίου από καταστροφικές «επενδύσεις»,  ακόμα και σε περιοχές NATURA, όπως οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου,
12.   τα αφύλακτα δάση με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα της λαθροϋλοτομίας και της λαθροθηρίας,
13.   το ξεπούλημα νησίδων που είναι καταφύγιο των μεταναστευτικών πουλιών και σημαντικοί βιότοποι κ.λπ.

Το περιβάλλον υποβαθμίζεται προς όφελος ενός σχεδιασμού ανάπτυξης χωρίς κανόνες που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4146/2013 «για τη διαμόρφωση αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές επενδύσεις» και με τον οποίο, κατά παράβαση του Συντάγματος, νομιμοποιείται η ιδιωτική πολεοδόμηση, η εκποίηση δημοσίων εκτάσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η ιδιωτική χρήση των κοινόχρηστων αγαθών (αιγιαλός) και υποβαθμίζεται η προστασία των μνημείων.
Δεν είναι τυχαίο η προσπάθεια εκποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης μαζί με το Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, η κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού (στο ύψος του Σκαραμαγκά), η απόσπαση και μεταφορά της Μέσης Οδού των Βυζαντινών χρόνων από το σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κ.λπ.
                                                                                                                                                                               
Οι ΦτΦ πιστεύουν ότι το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και οι Αισθητικές Αξίες που προστατεύονται από κοινού με το άρθρο 24 του Συντάγματος καθώς και από το ν.1650/1986 αποτελούν τη μεγάλη «προίκα» της Ελλάδας για μια άλλου τύπου ανάπτυξης προς όφελος της φύσης και της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας και στο μέτρο που μας αναλογεί, θα προβάλλουμε τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και θα συμβάλλουμε στην προσέλκυση ενός ειδικού τουριστικού κοινού που είναι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με αφορμή την 5η Ιουνίου, καλούμε τα κινήματα πολιτών, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να συντονίσουν τους αγώνες τους για την προστασία και την ανάδειξη της φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της χώρας μας. Οι ΦτΦ συνδιοργανώνουν με την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 8:30μ.μ, εκδήλωση με θέμα «Το Περιβάλλον στην εποχή του μνημονίου. Όνειρο ήταν και πάει;» με ομιλητές την κα. Μαρία Καραμανώφ και τον κ. Μάριο Χαϊνταρλή (ELEFSINA HOTEL, Δήμητρας & Ρήγα Φεραίου).

Η εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η πείνα και η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγεία, η ειρήνη και η συνεργασία των λαών, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις κ.λπ. είναι θέματα που δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Χρειάζεται η κοινή δράση των πολιτών στην Ευρώπη και στον κόσμο για να υπερασπίζουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές κατακτήσεις και να τις εμπλουτίζουμε με άλλες όπως το δικαίωμα στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, στη μείωση του χρόνου εργασίας κ.λπ.
Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων/Alter Summit για την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις του στη φύση και στις κοινωνίες, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 7 και 8 Ιουνίου.

… κάθε ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Πώς φτιάχνουμε κάδο κομποστοποίησης

Πηγή:fytokomia.gr

Το κομπόστ είναι μία ιδανική πηγή θρεπτικών συστατικών για τα φυτά και τα λαχανικά μας. Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας κομπόστ, θα βρείτε στην αγορά μία ποικιλία από κάδους κομποστοποίησης. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι λειτουργικοί και όμορφοι. Κοστίζουν όμως, ανάλογα με τον όγκο και τον κατασκευαστή.
Αν έχετε ελεύθερο χώρο στον κήπο και σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι τόσο η εμφάνιση, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας κάδο κομποστοποίησης χωρητικότητας περίπου 400 λίτρων, με μικρό κόστος.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1. Πλέγμα περίφραξης πονταριστό 3,20 μέτρα χοντρό πλέγμα περίφραξης, πονταριστό, ύψους 0,50 μέτρα. Το ελάχιστο ύψος που έχει το πονταριστό πλέγμα περίφραξης είναι 1 μέτρο. Θα πρέπει λοιπόν να το κόψετε στη μέση.
2. Πράσινο δίχτυ σκίασης 3,50 μέτρα πράσινου διχτυού σκίασης (απόδοσης 35% έως 60%) ύψους περίπου 1,50 μέτρα. Τα δίχτυα σκίασης έρχονται σε ρολά με ύψος από 2 μέτρα.
3. Λεπτό σύρμα για τα δεσίματα.
Φτιάχνουμε τον σκελετό του κάδου κομποστοποίησης.
Επιλέξτε ένα σημείο του κήπου όπου δε θα ενοχλεί εσάς ή τους γείτονες, η ύπαρξη του κάδου κομποστοποίησης.
Με το πλέγμα περίφραξης, δημιουργήστε έναν κύλινδρο, διαμέτρου 1 μέτρου. Τα 3,20 μέτρα του πλέγματος, δίνουν έναν κύκλο με διάμετρο 1 μέτρο. Δέστε τα άκρα του πλέγματος περίφραξης με λίγο σύρμα.
Το σημείο που θα επιλέξετε να τοποθετήσετε τον κάδο θα πρέπει να έχει χώμα από κάτω ή ελαφριά βλάστηση. Δεν πρέπει να τοποθετήσετε τον κάδο πάνω σε τσιμέντο, γιατί δεν θα επιτρέπει την αποστράγγιση, αλλά και την είσοδο χρήσιμων οργανισμών μέσω του χώματος.
Αν θέλετε, μπορείτε να σκαλίσετε ελαφρά το χώμα κάτω από τον κάδο κομποστοποίησης. Έτσι θα κάτσει καλύτερα και θα διευκολύνετε τον αερισμό και την είσοδο των μικροοργανισμών. Πιέστε ελαφρά τον κύλινδρο ώστε να κάτσει καλά στο χώμα.
Σε αυτή τη φάση έχετε φτιάξει τον βασικό κάδο κομποστοποίησης. Αν θέλετε, μπορείτε να σταματήσετε εδώ και να αρχίσετε να γεμίζετε τον κάδο κομποστοποίησης με υλικό.
Γιατί όμως δεν πρέπει να σταματήσετε εδώ και να συνεχίσετε με τα επόμενα βήματα;
Γιατί ο κάδος κοστοποίησης σε αυτή τη φάση, έχει πάρα πολύ αερισμό (τρυπητό πλέγμα και ανοικτός από επάνω). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να κρατήσει την υγρασία, το υλικό προς κομποστοποίηση να ξερένεται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η κομποστοποίηση απαιτεί 5 με 6 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Πως επιταχύνουμε την κομποστοποίηση
Για να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση, θα πρέπει να μειώσουμε το ρυθμό απώλειας υγρασίας, διατηρώντας όμως τον εξαερισμό σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η μέθοδος είναι να τυλίξουμε τον κάδο με ένα υλικό που επιτρέπει τον εξαερισμό, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει την απώλεια υγρασίας. Αυτό είναι ένα δίχτυ σκίασης.
Πιάστε την μία άκρη του διχτυού σκίασης στην κορυφή του κάδου με το σύρμα. Φροντίστε να το πιάσετε σε τέτοιο ύψος ώστε να καλύπτει όλο το ύψος του κάδου και να σέρνετε λίγο στο έδαφος.
Πιάστε το κάτω μέρος της άκρης του διχτυού σκίασης στη βάση του κάδου με σύρμα. Τυλίξτε το δίχτυ σκίασης γύρω από τον κάδο κομποστοποίησης, μέχρι να συναντήσει το αρχικό άκρο. Πιάστε το άκρο πάλι με σύρμα στο πάνω και κάτω μέρος του κάδου κομποστοποίησης. Το δίχτυ σκίασης που περισσεύει στο επάνω μέρος διπλώστε το πάνω από τον κάδο κομποστοποίησης ώστε να φτιάξετε την κλειστή, αλλά αεριζόμενη οροφή του.
Κάθε φορά που θέλετε να προσθέσετε υλικό στον κάδο κομποστοποίησης, ξεδιπλώνετε το δίχτυ από την οροφή, ρίχνετε το υλικό, και στη συνέχεια τον ξανασκεπάζετε. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή (με την προϋπόθεση ότι έχετε κομμένα τα υλικά στις σωστές διαστάσεις), είναι περίπου 15 λεπτά.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το DNA της ελληνικής αγροτικής γης κινδυνεύει με εξαφάνιση

πηγή: TVXS

Η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού στην Θεσσαλονίκη συλλέγει και φυλάσσει DNA από 700 και πλέον ποικιλίες φυτών στην Ελλάδα, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Όπως σχολιάζουν μελετητές για την Τράπεζα, «αποτελεί αξία ασφάλειας και παραγωγικότητας». Ο πλούτος που είναι σε θέση να προσφέρει η συλλογή της Τράπεζας ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, σήμερα, η Τράπεζα υπολειτουργεί αντιμετωπίζοντας προβλήματα, όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η στέγαση. Η υποβάθμιση του ρόλου της μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του γενετικού υλικού που έχει συλλεχθεί και μαζί με αυτό να χαθεί και η ασφάλεια που παρέχει. 

Του Νίκου Μίχου

Στην Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που σε παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 16η θέση και έχει συνεργαστεί με μεγάλα διεθνή ιδρύματα, φυλάσσονται 14.000 σειρές από κάθε ποικιλία. Οι σπόροι των ποικιλιών συντηρούνται για 20 χρόνια και στην συνέχεια φυτεύονται ξανά. Όταν το φυτό δώσει εκ νέου καρπό, νέοι σπόροι συλλέγονται και φυλάσσονται ώστε να ακολουθηθεί ο ίδιος κύκλος. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι ο συλλεχθέντας σπόρος δεν χάνει την βλαστικότητά του.

Το σύνολο της συλλογής της Τράπεζας μπορεί να προσφέρει τροφή για 80 με 100 χρόνια, ενώ ανάμεσα στις ποικιλίες που φυλάσσονται υπάρχουν και κάποιες που με τα χρόνια έχουν εξαφανιστεί από την καλλιέργεια. Ειδικότερα, ενώ στην αγροτική παραγωγή καλλιεργούνται αυτή την στιγμή 15 είδη ποικιλιών, η Τράπεζα έχει σπόρους για περισσότερες από 700 ποικιλίες.

Η Τράπεζα είναι δημόσια για να διαφυλάσσονται οι ποικιλίες αυτές από πνευματικά δικαιώματα και να είναι διαθέσιμα προς όλους στην παγκόσμια κοινότητα.

«Για τον λόγο αυτό είναι που την ονομάζουμε ως αξία ασφάλειας και παραγωγικότητας», σχολιάζει στο tvxs.gr η Σοφία Σπύρου, σύμβουλος περιβάλλοντος και ερευνήτρια στην μελέτη για την «Αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας  Γενετικού Υλικού», που διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ασφάλειας γιατί σε μια καταστροφή ή δραματική κλιματική αλλαγή μπορούμε να βασιστούμε πάνω στην αγροτική ανάπτυξη ξανά, και παραγωγικότητας γιατί μπορεί να βελτιώσουμε την μέχρι τώρα παραγωγή μας», συμπληρώνει η ίδια.

Η μελέτη αυτή αποτιμά τα οικονομικά οφέλη που συνδέονται με γενετικούς πόρους που διατηρεί η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού. Το φυτικό γενετικό υλικό που διατηρεί η Ελληνική Τράπεζα επιτρέπει την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων ποικιλιών της γεωργίας με καλύτερη απόδοση σε μελλοντικές αβεβαιότητες και κινδύνους γεωργίας, όπως η κλιματική αλλαγή. Αξίες ασφάλειας που μπορεί να παρέχουν οι συλλογές της Ελληνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού εκτιμώνται σε επίπεδα που κυμαίνονται από 55 έως 995 εκ. ευρώ ανάλογα με τα σενάρια ρίσκου για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας που αναπτύσσει η μελέτη.

Παραδείγματα «βελτίωσης» ποικιλίας είναι και αυτό που πραγματοποίησε η Αυστραλία. Όπως εξηγεί η κα. Σπύρου, η Αυστραλία παρέλαβε γενετικό υλικό από χόρτα της Μεσογείου που είναι ανθεκτικά σε ξηρικά περιβάλλοντα, όπως το μεσογειακό και το αυστραλέζικο. Τα χόρτα αυτά χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ζωοτροφών και άλλων γεωργικών προϊόντων. «Έτσι η Αυστραλία κατάφερε να αξιοποιήσει τα χόρτα αυτά και να δει σημαντική βελτίωση στην παραγωγή αυτού του τομέα», αναφέρει η κα. Σπύρου.


Παραδοσιακές ποικιλίες

Στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού φυλάσσονται και πολλές παραδοσιακές ποικιλίες προερχόμενες από την ελληνική βιοποικιλότητα, οι οποίες δεν έχουν μουσειακό ρόλο. Οι παραδοσιακές ποικιλίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε βιολογικές και οικολογικές καλλιέργειες. «Τα οργανικά τρόφιμα είναι μια αγορά που ανθίζει. Εμείς θα μπορούσαμε να εμπορευτούμε αυτές τις συλλογές με τεράστιο όφελος», αναφέρει η ερευνήτρια.

Παρόλα αυτά, η εμπορευματοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικά νομικά προβλήματα. Το νομικό πλαίσιο για την εξαγωγή προϊόντων τονίζει ότι πρέπει τα εν λόγω προϊόντα να είναι καταχωρημένα στον εθνικό κατάλογο. Όμως, οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν δίνουν ομοιόμορφα προϊόντα. Για παράδειγμα, μια καλλιέργεια ντομάτας μπορεί να δίνει ντομάτες διαφορετικού μεγέθους. Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις μεταξύ εμπόρου και καταναλωτή που θα προέκυπταν από τέτοιου είδους προβλήματα, ο νόμος δεν επιτρέπει την καταγραφή αυτών των προϊόντων. «Αν όμως μπορούσαμε να εκφράσουμε την συλλογή μας αυτή σε κάτι εμπορεύσιμο, πολλοί μικροί αγρότες θα ήταν σε θέση να χτίσουν μια μικρή επιχείρηση με προϊόντα ΠΟΠ [Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης]», αναφέρει η Σοφία Σπύρου.

Ο Νίκος Σταυρόπουλος, συνταξιούχος πρώην προϊστάμενος της Ελληνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού, μιλώντας στο tvxs.gr, αναφέρει ότι «επί χρόνια παλέψαμε να αλλάξουμε τον νόμο αυτό, για να αξιοποιηθούν αυτές οι ποικιλίες. Όμως, βρήκαμε μπροστά μας την ανταγωνιστική γεωργία και τα δικαιώματα των παραγωγών με πατέντες. Δεν υποχωρούν με τίποτα. Έχουν τους νόμους τους και δεν επιτρέπουν τα ντόπια προϊόντα, με την εντύπωση ότι έτσι δεν θα ξεγελαστεί κανείς. Η ντόπια ποικιλία μπορεί να μην είναι ομοιόμορφη σε μέγεθος, αλλά έχει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως μια γεύση που έχουμε ξεχάσει».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, την περίοδο αυτή γίνεται η προσπάθεια να καταγραφούν στον ελληνικό κατάλογο κάποιες ντόπιες ποικιλίες με επαχθείς, όμως, όρους. Ανάμεσα στους όρους είναι να προϋπάρχουν υποδομές, όπως ψυγεία, ειδικές ταμπέλες, σκευαστήρια κ.α., που αποτρέπουν μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση από τον μέσο αγρότη. «Το κόστος που ζητούν είναι πολύ μεγαλύτερο του κέρδους», εξηγεί ο κ. Σταυρόπουλος.


Τα DNA σε κίνδυνο

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο την λειτουργία της και την βιωσιμότητα των συλλογών υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο της.

Συγκεκριμένα, αν και έχει κατασκευαστεί νέο κτίριο για να στεγάσει την Τράπεζα ήδη από το 2008, που ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή βιωσιμότητα των σπόρων, εκείνη δεν μπορεί να μεταστεγαστεί. Αυτό γιατί το συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει παραληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων στα οποία υπάγεται η Τράπεζα. «Το κτίριο που χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή δεν πληρεί πια τις προϋποθέσεις για να στεγάζει τον πλούτο που φυλά η Τράπεζα», σχολιάζει η Σοφία Σπύρου. «Είχαμε μαζέψει 200 ποικιλίες σταριού, όπως το μονόκοκκο στάρι που βοηθάει στην δυσανεξία στην γλουτένη, από τις οποίες καλλιεργούνται μόνο μια ή δυο. Αν αυτά χαθούν θα μείνουμε άοπλοι για το μέλλον», δηλώνει ο Νίκος Σταυρόπουλος.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ε.Τ.Γ.Υ. είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Αυτή την στιγμή μόνο ένα άτομο διαχειρίζεται ουσιαστικά την Τράπεζα. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την λειτουργία της με όλες τις διαδικασίες που αυτή συνεπάγεται.

«Αν δεν ανανεώσεις τα δείγματα μέσα σε ένα διάστημα χάνουν την βιωσιμότητα τους», τονίζει ο Νίκος Σταυρόπουλος.

Η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει αυτή την περίοδο μακροπρόθεσμο πλαίσιο στήριξης της Τράπεζας. Επιπλέον, όπως προσθέτει ο κ. Σταυρόπουλος, εδώ και επτά χρόνια η βελτίωση στην Ελλάδα έχει σταματήσει. Στα διάφορα ιδρύματα ανά την επικράτεια εργάζονταν αρκετοί βελτιωτές αλλά πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά. «Αυτό που διατηρείται στην Τράπεζα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές και την παγκόσμια έρευνα. Η Ελλάδα από εκεί που ήταν ψωροκώσταινα κατάφερε και έβγαλε αρκετές ποικιλίες και τις εξήγαγε. Τώρα έχει αρχίσει πάλι η συρρίκνωση», σχολιάζει, συμπληρώνοντας ότι «αν και πολλοί λένε ότι η Ελλάδα θα σωθεί από την γεωργία, εγώ δεν είμαι αισιόδοξος. Όταν έχουν αφεθεί οι υποδομές και η επιστημονική έρευνα να παραπαίουν, χρειάζεται γενναία προσπάθεια για να ξεκινήσει ξανά η μηχανή».

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ημερίδα για τον αειφόρο τουρισμό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Οι ΦτΦ διοργανώνουν ημερίδα για τον τουρισμό, σε συνδυασμό με την έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του διαγωνισμού που προκύρηξαν οι NFI με τίτλο "Fair tourism".
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΕΙ
Έκθεση Φωτογραφίας – Ημερίδα
6-9 Μαρτίου 2013
Στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων / ΣΕΑ, Ερμού 134-136
(πλησίον Αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού)
---------
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece  για την Οικολογία, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature - Picturing Fair Travel - στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα διοργανώνει  την τελευταία μέρα της έκθεσης ημερίδα με θέμα «Τουρισμός που δεν πληγώνει», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, τη Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ευχαριστούμε τη Περιβαλλοντική Οργάνωση Naturefriends International (NFI) για την παραχώρηση των φωτογραφιών και την άδεια μεταφοράς της έκθεσης από τη Βιέννη στην Αθήνα και όλους όσοι συμμετείχαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Η εκδήλωση - ημερίδα των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός, να προβάλλει τον εναλλακτικό τουρισμό στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, να συμβάλλει στη βελτίωση και ανάδειξη των τουριστικών υπηρεσιών που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και στην ικανοποίηση των αναγκών του εναλλακτικού ταξιδιώτη, περιηγητή.
Η προβολή του Ελληνικού τοπίου, της χλωρίδας και της πανίδας, της ιστορικής- αρχιτεκτονικής  και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα σύγχρονα μουσεία, η γαστρονομία και η Μεσογειακή διατροφή, η ποιότητα των υπηρεσιών κ.λπ. μπορούν να προσελκύσουν ένα νέο είδος τουριστών, που σε αρμονία και με σεβασμό στο περιβάλλον και στις παραδόσεις, να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη  της χώρας μας.
Οι ΦτΦ προβάλλουν ένα μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού που να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία και του περιβάλλοντος, την προσέλκυση ειδικών κατηγοριών τουριστών – περιηγητών  που ν’ αφήνουν το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Το μοντέλο αυτό που το ονομάζουμε «Τουρισμός που δεν πληγώνει» είναι  εντελώς αντίθετο και συγκρουσιακό  σε σχέση με το μαζικό τουρισμό που προάγει η κυβέρνηση, με την ψήφιση νόμων που επιτρέπουν μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις σε δάση, βουνά και αιγιαλό, που αντικειμενικά  εξυπηρετούν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία.
«Τουρισμός που δεν πληγώνει» σημαίνει για εμάς  προσέλκυση ταξιδιωτών, περιηγητών και όχι «καταναλωτών» μαζικών τουριστικών προϊόντων τύπου Ντουμπάι, Ντίσνεϊλαντ, Περιοχών  Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), Τουριστικών επαύλεων κ.λπ.

«Τουρισμός που δεν πληγώνει» σημαίνει για εμάς:
α) σεβασμός στα οικοσυστήματα και όχι έγκριση τουριστικών επενδύσεων με τη διαδικασία Fast Track
β) εξασφάλιση εργασίας με παράλληλο σεβασμό των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων  και όχι καθεστώς εργασίας τύπου ΕΟΖ
γ) στήριξη της οικονομίας των  τοπικών κοινωνιών και όχι του μαζικού τουρισμού τύπου All Inclusive που στην πραγματικότητα και αφήνει μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα και  αφήνει ελάχιστο ή κανένα  όφελος για την τοπική κοινωνία και τη χώρα μας.
Ο «Τουρισμός που δεν πληγώνει» είναι μια πρόταση που πρέπει να διεκδικηθεί από την πολιτεία και παράλληλα να δημιουργείται σταδιακά ως «νησίδα» από τους εμπλεκόμενους, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους, προσελκύοντας ειδικό εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.
Οι ΦτΦ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με όσους φορείς αλλά και σοβαρούς τουριστικούς πράκτορες ή επιχειρήσεις έχουν την ίδια ή παρόμοια πολιτική με την οργάνωσή μας, να προάγουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες που κινούνται  στην κατεύθυνση ενός «Τουρισμού που δεν πληγώνει» το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece

Πρόγραμμα Ημερίδας 9 Μαρτίου 2013

ΜΕΡΟΣ Α’ 10:30 – 13:00
10:30   Άφιξη – Δήλωση παρουσιών και συμμετοχής στην ημερίδα
11:00   Καλωσόρισμα
              Κώστας Φωτεινάκης/ Πρόεδρος των Φίλων της Φύσης
11:05   Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και ο «Τουρισμός που δεν πληγώνει»
              Dr. Αναστάσιος Παππάς / Τμήμα τουρισμού των ΦτΦ
11:20   Ο Εναλλακτικός τουρισμός και η συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη
              Πάρις Τσάρτας/  Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου
11:35   Αρχαιολογία και Περιβάλλον
              Μαρία Κονιώτη/ Αρχαιολόγος/ Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
11:50   Τα Φεστιβάλ στην ύπαιθρο και στην πόλη – Οικολογικό αποτύπωμα και
              οικονομικό όφελος των περιοχών
              Γιάννης Σχίζας/  Συγγραφέας
12:05    Διάλειμμα – Καφέ
12:20    H Αθήνα μέσα από την αρχιτεκτονική της κληρονομιά
              Ειρήνη Γρατσία / Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής
              Κληρονομιάς

12:35   Η άλλη Ελλάδα μέσα από το φακό της  Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας,
              μέλος της FIAP
              Προβολή οπτικοακουστικού - ηχοράματος, ομαδική παρουσίαση μελών της
              Ε.Φ.Ε.

12:50   Ερωτήσεις

ΜΕΡΟΣ Β’  13:15 – 15:00
Βιωματικά – Εργαστήρια 13:15 – 14:15
Α’  Εκπαιδευτικό Μονοπάτι – Δράσεις στον αρχαιολογικό χώρου του Κεραμεικού, Ηριδανού / Συντονίζουν: Σοφία Δημητρίου, Ελένη Νιάρχου
Β’  Προφίλ του Εναλλακτικού Ταξιδιώτη – Το προφίλ του ταξιδιώτη, κατανόηση των αναγκών του και προσαρμογή των προσφερομένων υπηρεσιών σ’  αυτό το πλαίσιο / Συντονίζει: Χριστιάνα Βλαχάκη
Γ’  Νεολαία και Τουρισμός – Παρουσίαση εναλλακτικών προγραμμάτων τουρισμού για νέους / Συντονίζει: Δήμητρα Σκούφη Κατσιδινιώτη
Παρουσίαση Συμπερασμάτων Εργαστηρίων 14:15– 14:45
14:45   Διάλειμμα - Καφέ

ΜΕΡΟΣ Γ’ 15:00 – 16:30
15:00   Αειφορία και τουρισμός
             Dr. Christian Baumgartner / General Secretary/ Naturefriends International
15:20   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
15:30   Παράδοση Βεβαιώσεων Συμμετοχής στην Ημερίδα
15:45   Ελαφρύ Γεύμα
16:30   ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1 Αιτήσεις συμμετοχής στην Ημερίδα γίνονται αποκλειστικά μέσω του site www.nfgr.org.  Κατάθεση των αιτήσεων: 5-26/2/2013.
2 Οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής θα παραδοθούν στις 15:30.
Η Έκθεση και η Ημερίδα γίνεται σε συνεργασία με  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, τη Monumenta για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, Θερμοπυλών 92, 124 61/ www.nfgr.org/ desk@nfgr.org


[ΣΗΜ.1: Η έκθεση και η ημερίδα διοργανώνονται και υλοποιούνται χωρίς καμία χρηματοδότηση, παρά μόνο χάρη στην εθελοντική προσφορά των συνδιοργανωτών]
[ΣΗΜ.2: Για την επιλογή των συμμετεχόντων στην ημερίδα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ληφθεί υπ'όψη η συνάφεια των σπουδών και του επαγγέλματος των αιτούμενων.Η επιβεβαίωση της δυνατότητας παρακολούθησης της ημερίδας, θα γίνει στις 28/2 μέσω προσωπικά e-mail]

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Έκθεση φωτογραφίας για τον αειφόρο τουρισμό
Αίτηση συμμετοχής στην ημερίδα.

Τόπος διεξαγωγής

Τοποθεσία:
Κτίριο Ελλήνων Αρχαιολόγων - Κεραμεικός